2012-12-07
nov 18, 12............食完lunch,再去其下嘅饼店买d法式pastry回家..........买咗 :1) canneles (hk$18)-呢个喺法国好普通嘅小食,不过喺香港唔易揾到,但宜家都叫做多几个地方找到-呢次喺我第3次食cannele,我对佢嘅认识唔深,只听食友讲过要整到有水准同对办,甚是艰难-步骤繁复,温度掌握要好,有水准嘅cannele里面喺应该带点runny-呢个表面深啡色,咬落都硬挺,带小脆,个甜味有点复杂,有点似提子干嘅糖份甜味,又有点似高酒精嘅糖份-中间很空心.............相信佢热烫时会有传闻中runny嘅效果..............可惜我买佢时,已喺室温,连微热都讲唔上-下次要问佢几点出炉,再买嚟食吓试真d2) chocolate croissant (hk$20)-松度好够,不过牛油味不足,所以有点失望-里面嘅朱古力馅无欺场,仲有棒子碎添,几认真吓㖞3) vanilla eclair (hk$38)-eclair喺我嘅心头好,点会唔买呢-佢1共有4只味,今次拣咗vanilla-个pastry松软版,唔喺微挺𠮶只-个fil
1) canneles (hk$18)
-下次要问佢几点出炉,再买嚟食吓试真d 2) chocolate croissant (hk$20)
-松度好够,不过牛油味不足,所以有点失望
-里面嘅朱古力馅无欺场,仲有棒子碎添,几认真吓㖞 3) vanilla eclair (hk$38)
-eclair喺我嘅心头好,点会唔买呢
-佢1共有4只味,今次拣咗vanilla
-个pastry松软版,唔喺微挺𠮶只
-个filling几香甜,个人就唔钟意面嘅白色嘅glaze,有点画蛇添足,盖过咗清淡原味嘅pastry
-不过好多时eclair都会有呢层glaze 4) caramel religieuse (hk$45)
-第1次见呢个甜品名,望吓个样,似喺我最钟意嘅puff/ eclair/ profieroles𠮶款嘢
-回家上网check先知呢个喺法式甜品,外形喺细球+1个大球内就喺custard
-又学多1样甜品
-个caramel glaze味道偏向拖啡味多过焦味
-个custard就称职,又滑又香 5) paris brest (hk$45)
-中间嘅棒子cream好浓棒子味,又厚又多,好滑,唔腻
-个pastry小挺,新鲜,无潮到
-又有小小朱古力粒,增+口感
-喺我食过最好嘅paris brest 6) raspberry tart (hk$45)
-有好多粒raspberry,微酸
-个皮很松,带脆,都算薄
-个vanilla cream小"杰"身,唔甜
-最底下喺好似financier咁嘅蛋糕,绵密,唔实,湿度都高,唔甜
-整体夹合好好味
题外话/补充资料:
* 饼柜全是法式嘅pastry饼................我下次1定要买其他款试吓