2022-02-05 634 浏览
游° Yau Veggie Bistro @yauveggie 📍:西环石塘咀南里16号地下C号舖🚗:香港大学地铁B2出口 步行2分钟📞:+852 6899-0989💲:~HKD380/head for dinnerFood quality✔️:葡式焗鸭饭、香煎鹅肝配黑醋无花果、法式千层酥👌🏼:普罗旺斯炖菜、红酒烩啤梨、威灵顿牛柳❌:鞑靼牛肉总结:😋一间专门做高级素菜嘅餐厅🍴价钱定位有啲贵 但以素食餐厅嚟讲香港又冇咩太大选择 所以啱哂食素嘅朋友 但又想庆祝或者食好啲 呢间会系你好选择😋千层酥非常好食 层皮厚得嚟脆 隔住嘅吉士酱浓又唔太甜 甜品🍮必叫😋葡式焗鸭饭口味较重 而表面又整到变焦 作为饭焦fans 捞埋一齐啖啖食到粒粒饭焦 爽😋鹅肝配黑醋无花果系必叫嘅前菜 鹅肝口感整得好似 但冇咗油脂感 啱哂减肥嘅朋友 本身就正正常常 但配埋无花果真系画龙点睛 成件事升华咗另一个lv 🤩😋员工执生能力唔错 态度都友善 上菜又会作介绍 最重要张枱隔离竟然有usb插头 真系啱哂我呢啲唔带尿袋出街嘅人🤔建议各位食肉朋友唔好带住平时嘅口味食呢餐 因为呢间唔系走仿肉路线 例如beyond meats𠮶类 而
📍:西环石塘咀南里16号地下C号舖
🚗:香港大学地铁B2出口 步行2分钟
📞:+852 6899-0989
💲:~HKD380/head for dinner

Food quality
✔️:葡式焗鸭饭、香煎鹅肝配黑醋无花果、法式千层酥
👌🏼:普罗旺斯炖菜、红酒烩啤梨、威灵顿牛柳
❌:鞑靼牛肉

总结:

🤔建议各位食肉朋友唔好带住平时嘅口味食呢餐 因为呢间唔系走仿肉路线 例如beyond meats𠮶类 而系另一种风味 所以会有你明明食紧威灵顿 但完全系其他味嘅感觉 成个感觉新奇又有趣 我几钟意🤣

🤔普罗旺斯炖菜系呢度嘅招牌 而且极打卡able 同埋真系几好食 放系ok系因为我后尾食到几块系苦嘅有啲怀疑人生

🤔红酒烩啤梨同威灵顿牛柳都系正常 较特别系𠮶牛柳系重ham味 完全唔知间餐厅点调到呢个味😃

🤔你睇间餐厅表面会以为佢系间画廊 但行落一层就发现内有干坤👏🏼

😨中高级餐厅通病啦 份量较少 但价钱较贵 cp值最差就系鞑靼牛肉 唔难食 但实在唔特别 口感整得较淋 由于要$268所以唔推荐

😨如果系带住平时食肉嘅标准嚟食呢间会易失望 口味较淡 而且唔系𠮶只味 但以素菜餐厅嚟计佢又有创新度又几好食 咁当然唔系话好正𠮶种啦 但我个人系满意嘅🙇🏻
😨呢间嘢都几难预约 其次系佢会wts menu要你之前落定单 对某啲朋友嚟讲有啲烦

• 葡式焗鸭饭
  • 法式千层酥