2024-09-01 708 浏览
见到之前有youtuber介绍过,心思思又想嚟食下素食fine dining,环境气氛几舒服,好啱慢慢享受!一坐低就有小食上枱,包括核桃、wasabi腰果&酱捞菜丝,作为零嘴几正,每样item中间食下又几过瘾🤭我地叫左5-course lunch, Welcome Drink系酸木瓜&黄金梨汁,饮落几清甜,感觉几refreshing~餐前小食有3样,包括山葵莴苣、野蕈豆干脆盏同埋榄菜螺丝卷,每样卖相都好有心思,螺丝卷(蒸炸馒头)沾榄菜汁食都系第一次,估唔到又几夹😎前菜可以三拣一,我哋两个人拣左蒲烧素卷海藻+薄荷青汁芦笋,前者几入味,面头用左西米扮鱼子酱,望落都够晒高级😻芦笋彷佛砌咗个迷你竹林咁,面头有d青子天椒碎粉,微辣而提升左薄荷香🍃嚟到汤品,系松茸菊花浮萍,将豆腐切成菊花咁,手工不得了,令我大开眼戒,个汤一滴油都冇,但松茸味够浓郁,豆腐嫩滑而豆香味出💯主菜拣左酱烤菜花千层土豆&焗酿啡菇,菜花用咗叉烧酱去烤,有色水又够惹味,伴碟嘅千层土豆配腰果sour cream,配搭几特别🥰焗酿啡菇都唔少野,面头用左腐乳+西式芝士,里面酿左几款菌类,一切开见到一丝丝菇,超治愈🤤主食系粉蒸野菜陈村粉

主食系粉蒸野菜陈村粉,汤汁用左女儿红mix菇菌汁,面头叠砌左脆红薯、莲藕、粟米、南瓜,香口又美味😋

甜品系桂花雪燕,摆碟好精美,有食用花同金箔作点缀,整体好完满🧡