2020-08-16
想食好耐嘅素餐厅,除咗因为自己钟意少肉外,哩间嘅食物选项都丰富。因为有咗分店,终于都唔使排长龙啦!•🇰🇷『韩式茄子汉堡包』$98一睇就知道会十分饱肚,有半碟番薯条、汉堡包算厚、两片茄子、杂菜丝,加上韩式辣酱同少少泡菜做酱汁;🍟:番薯条外面干身,入面仲有番薯嘅湿度,咬落外面少脆,最重要系少油!喺无铺纸垫住嘅情况下,食完后,个碟都几干身,无油渍🍆:算厚身,应该系用煎或焗嘅方式整,茄子实净,无煮到淋晒,有得咬下🌶:韩式辣酱唔辣,偏甜•🇹🇭 『冬阴意大利粉』$88冬阴公味丫,好难唔点!意粉系我钟意嘅质地,煮得啱啱好,有弹性,唔系淋晒;汁方面,可以酸啲;芦笋、鸡脾菇、番茄仔都好慷慨,意粉面上嘅泰式小茄子,煮到半熟,有得咬下😌•🍰『豆腐芝士蛋糕』$48见到豆腐芝士蛋糕,真系无法抗拒!上枱时,有少少皱纹嘅表面,蛋糕身有「气孔」;蛋糕层似布甸质地,湿湿声,少少甜,有鲜明嘅豆腐味,但芝士味就未岀到😢;个底系脆脆哋,同有啲燕麦粒•☕️朋友点左『Latte』(跟餐+$20),味道够,但质地未够滑,同埋但奶泡可以再挺身啲•🍵『黑豆茶』跟餐送跟餐黎讲,算系好大杯丫!冻冰冰嘅黑豆茶,有烘豆味,即使饮到尾,冰都溶埋,
🇰🇷『韩式茄子汉堡包』$98
🌶:韩式辣酱唔辣,偏甜
🇹🇭 『冬阴意大利粉』$88
🍰『豆腐芝士蛋糕』$48
🍵『黑豆茶』跟餐送
跟餐黎讲,算系好大杯丫!冻冰冰嘅黑豆茶,有烘豆味,即使饮到尾,冰都溶埋,都仲几香口
【后记】
➡️ 平日,两个人两点左右到,唔使等位,但好奇怪,食到3点左右,又有人龙🤔
➡️menu 上写到明「食物份量较大」,都真系算大嘅,如果细食,真系要讲声,以免浪费食物