2019-03-27
食肉兽既我餐餐无肉不欢, 今晚跟一位素食朋友聚旧, 带左我去佢平时去开既素食餐厅食晚饭。餐厅环境整洁简朴, 座位宽敞打开餐牌, 感觉有趣, 食物名称跟平时我去开既餐厅无异~ 很好奇究竟卖相是否一样, 究竟用咩素菜取代肉食?!呢间素食餐厅提供中日韩素食, 款式种类多, 今晚就由朋友发板!【海皇金汤翅】HK$39汤底很杰, 虽然没有平时饮开既浓鸡汤味, 材料亦很丰富, 包括有素翅、豆腐丝、素虾粒、东菇片等等...满足到口感层次。【豉椒牛肉炒面】HK$68卖相果然跟平时所食既分别不大, 炒面炸得卜卜脆, 林上杰中带少少咸既茨汁, 素牛肉虽然冇左平时食开既肉味, 但口感都是跟牛肉一样啊~【孜然鸡小腿4件】HK$48腐皮卷著素鸡, 最面层够松脆, 腐皮有好香豆味, 点上酸甜酱, 很开胃【鱼香茄子素肉碎煲】HK$58没有预期滚滚下香喷喷效果, 茄子忟得好林而且入味, 但嫌个汁过咸, 太重口味, 加上有素咸鱼, 令整体食落更咸, 如果送白饭可能比较好~【菠萝哈蜜瓜汁】HK$28即榨果汁, 系常温饮品, 哈蜜瓜比菠萝味浓一d, 饮落又几match, 够fresh~ 食肉兽很少踏足素食餐厅, 意想不到原
餐厅环境整洁简朴, 座位宽敞
【海皇金汤翅】HK$39
【豉椒牛肉炒面】HK$68
【孜然鸡小腿4件】HK$48
【鱼香茄子素肉碎煲】HK$58
【菠萝哈蜜瓜汁】HK$28
食肉兽很少踏足素食餐厅, 意想不到原来素食都可以有咁多选择, 令我大开眼界, 呢度服务有礼, 有机会再黎试试素食日本菜~!