2015-03-22
大家好, 皮蛋豆腐系一对钟意食野既couple,不过我地成日都唔记得我地食过d乜,所以就决定开番个openrice account,有时间既时候就纪录下食过既野啦 今日皮蛋同豆腐出左旺角买d电话配件,行行下到左晚饭时间,就沿住洗衣街行睇下一路行有无d貌似健康d既餐厅。皮蛋豆腐基本上一个星期7日都出街食,所以尽量都想揾d比较清淡既野食。一路行见到呢间叫素食一家既餐厅,入面都几多人,menu上好似都有唔少选择,好啦,今晚就食下斋la。去到六点半左右,一两分钟就安排到位置,哗乜原来香港咁多人茹素同咁早食饭,间餐厅咁早已经full house咁滞。Good有得坐卡位,睇下有咩食先。餐牌上野食卖相都唔错,似酒楼啲小菜,但黎得食素,都想食得健康啲,最好少油少盐少味精。因为我地得两个人,所以只叫左几碟份量少啲嘅菜:先来一个大红一品鲍鱼翅,睇落几足料,调味都唔算浓,冇咩味精味,可以。跟著系红油抄手,粉皮几滑,入面系啲素肉,个汁就唔系平时食开嘅纯辣油,而系有少少花生酱味嘅汁,相对冇咁油,味道唔错,但对我来讲就唔太够辣(可能因为我平时食得几辣)。再来系围村莲藕饼,应该算系最多人叫嘅招牌菜!虽然系炸的,但
Good有得坐卡位,睇下有咩食先。餐牌上野食卖相都唔错,似酒楼啲小菜,但黎得食素,都想食得健康啲,最好少油少盐少味精。因为我地得两个人,所以只叫左几碟份量少啲嘅菜: 先来一个大红一品鲍鱼翅,睇落几足料,调味都唔算浓,冇咩味精味,可以。 跟著系红油抄手,粉皮几滑,入面系啲素肉,个汁就唔系平时食开嘅纯辣油,而系有少少花生酱味嘅汁,相对冇咁油,味道唔错,但对我来讲就唔太够辣(可能因为我平时食得几辣)。 再来系围村莲藕饼,应该算系最多人叫嘅招牌菜!虽然系炸的,但看上去好少油,咬落饼皮几松脆,唔会太多炸粉,入面就好烟韧,莲藕粒口感几好,推荐! 接著是金莎芦笋苗,意外地这碟菜是最惹味的, 香浓嘅咸蛋黄味, 但都唔会太漏,除了芦笋苗外还有海鲜菇,少少番茄丝,素肉粒等,整体很不错。 烧汁鳗鱼炒饭,材料是一些素鳗鱼,昆布,杂豆等,味道唔太浓,烧汁同昆布带起哂成个饭嘅味,炒饭几干身,可能系少油嘅关系,食左两碗都唔觉得好腻。
总括而言,呢间野d service 都唔错,侍应厨房都算有效率,坐得舒服,唔会太嘈。食物质素不错,价钱相宜,性价比属于高。如果成日食位于同一条街嘅利园食到闷,不妨都可以试下呢间平价d嘅中菜,都适合成围亲戚朋友去叫𩠌食饭。