2024-03-20 937 浏览
鲜茄未来素牛肉酱扁意粉,呢个菜名听落去已经觉得好创新,原来素食都可以咁吸引人。首先讲下个酱,用咗啲乜嘢魔法似嘅,将素食材料变成肉酱嘅口感同味道,真系食唔出来冇肉。未来素牛肉嘅质地,有咬口,唔会太松散,同埋同真牛肉嘅味好接近,好适合想减少肉类摄取或者素食者。再讲讲个茄酱,鲜茄味好浓郁,甜中带酸,好开胃。佢哋用嘅茄蕃应该系精心挑选嘅,每一啖都食得出新鲜啲茄蕃嘅元素。同埋,佢个酱煮得够时间,茄蕃同香草嘅味道完美融合,香味四溢,仲要唔会太稠或者太稀,挂面正啱。至于扁意粉,煮到刚刚好,外层唔会太硬,内心又保持咗啲嚼劲,真系煮意粉嘅艺术。佢哋嘅意粉唔会太油腻,每条都分开得好清楚,食落去唔会觉得腻口。总括来讲,呢个鲜茄未来素牛肉酱扁意粉,无论系口感定味道都好平衡。喺呢个愈来愈多人寻求健康饮食选择嘅年代,呢个菜式绝对系一个好好嘅选择,无论你系唔系素食者,都一定要试吓!