2018-03-24
印度菜,数数手指都只系食过两次,两次都唔系主动安排,抱住试吓无妨心态一班人去食。今次亦唔例外,不过比较特别的系首次食印度素菜,果然系叫新派素食!餐厅位于湾仔商业大厦内,似乎有点历史,但餐厅环境都算企理宽敞。一坐下就会附上一种辣辣喊喊嘅薄脆饼,可以任添,不过对我太辣了。看看menu其实有点无从入手,因为唔系样样菜式都有相,不过第页都有个温馨提示,可选大中小辣。几经讨论叫了如下:特色印度焗杂菜串:淋淋的几条混合焗菜,没有印度菜的浓烈香料,算系几啱食。薯仔炸圈 & 另一样唔记得系咩:好味,因为本身钟意食薯仔,又不是辣,推介!香炸素菜咖哩角(绿豆及薯仔):跟普通咖哩角差不多,不会过分辣,同样好味!印度咖哩-以下有相两款已搅唔清系咩咖哩、而另一款芝士菠菜(无相):有相嘅两款咖哩,钟意食印度菜的会钟意,而我就各浅尝一口。反而另一款芝士菠菜唔辣唔太香料浓,啱我食!Naan (原味烤饼、蒜蓉烤饼)、薯仔千层煎饼:其实仲有叫多款烤饼,但都分不清是什么,唔配咖哩就咁食一样好味。「新派素食」整体都算OK,奈何我对印度菜都仍是陪食程度,钟意食印度菜嘅朋友应该要一试!