2019-01-23
放工好多时都8点后,返屋企又食唔切饭,好多时都系外出食饭。外出食饭少菜多肉,食得太又唔健康,又易济。偶尔都要清清肠胃,加上友人系呢间餐厅有员工优惠,可以85折埋单,就两个人黎左呢到食饭。明亮既灯光配上浅色既配色,再加上宽落既空间,整个环境都比人一种轻快时尚既感觉。过往大家谂起食素就只会谂起食斋,系老一辈先会食。而呢度既设计再加上佢地独特既菜式,完全改变我对食素既旧有看法。呢到既素食样样都好新潮,有饭有面,仲有汉堡包热'狗薯条ETC...真系估唔到食素都可以咁多选择,而且卖相都好吸引,完全睇唔出系素食。MENU上有特别推介一样叫做"未来香肠"既素食,仲有几款佢既菜式。我就拣左个热狗黎食,友人就拣左海南鸡饭食。未来热狗肠蘑菇炒意粉($79)new蕃茄酱意粉再加香肠。个酱几香茄味,酸中带少少辣。而未来热狗肠系超好食!!!完全食唔出系素,无论外型,口感同埋味道都同肉香肠好似,而且佢好似有少少烤过既味。我相信另一个菜式-“未来热狗”应该都会好好食。海南米走鸡-海南植物鸡配黄姜饭 ($78)卖相又系好靓。佢既鸡肉应该系有秀珍菇系里面,相对地个口感无咁似,但外型都做到7成似鸡肉架啦!亦有3种酱汁比你
未来热狗肠蘑菇炒意粉($79)new
海南米走鸡-海南植物鸡配黄姜饭 ($78)
卖相又系好靓。佢既鸡肉应该系有秀珍菇系里面,相对地个口感无咁似,但外型都做到7成似鸡肉架啦!亦有3种酱汁比你点,分别系泰式酸辣酱,葱油酱同埋甜酱油,如果嫌唔够味既话可以点黎食,咁就会更加似食紧海南鸡饭啦!
泡沬咖啡(杏仁奶) ($18)
呢到系主打健康同埋尽量无添加既食物,所以佢地既咖啡系用左较低脂肪及添加剂既杏仁奶。杯咖啡有好重既杏仁奶味,十分香。大家未必会饮得惯,因为杏仁奶味会盖过咖啡,但我几钟意呢种饮法。(可能因为我本身唔系特别好咖啡)
呢到野食份量算多,符合返价钱质素,
GREEN COMMON完全系打破左我对于素食只系个D又红又橙,酸酸油油既斋既旧观念,而且各种类型既菜式亦吸引到肉食者去试下素食~偶尔健康一下,食食素,GREEN COMMON会系一个好选择。
呢到仲有好多素食产品及一些天然&环保日用品买,市面上未必可以见到的。亦都值得黎选购一下。