2018-07-31
素食生活@健康斋厨 黄大仙飞凤街34号地舖 平时想食斋一系超市买菜自已下厨,因生日月食大多餐,大鱼大肉,今日就自己食时揾间斋店食素清肠胃。40元左右己有饭面了,良心价,$55叫了鲜竹云耳炒节瓜,包了白饭,另外要老火汤$10。尽量少吃素肉,因去得食素就要忘却肉的形态及味道,夏天盛产瓜菜,新鲜又爽口。$35 好耐无食啦,酸酸甜甜乐易食晒一碟,用豆制成可以吸收蛋白质,边个话唔食肉就营养不良!一碟有6款味,仲几大碟架!汤节瓜汤$10,瓜架甜入晒味又加了干菇一齐煮,喝下有甘味,简单调味就是最大架尊重,家的味道。哗,罗汉果,拥有甜味接近零卡路里又唔怕升血糖,平日外食我唔饮用白糖调味的饮料,呢杯大口饮都唔guilty. 冻饮好舒服虽然离企屋有点远,但健康养生呀,要提升食素次数会多来的,洗涤身心。
黄大仙飞凤街34号地舖