2023-07-09 540 浏览
绿豆咸蛋粽。呢款传统嘅粽子系惠丰凉茶素食特有嘅煮法同味道。粽叶包得好精致,飘出嚟嘅绿豆香味好扑鼻,再加上咸蛋嘅鲜美味道,绝对系令人食指大动。每一口咬落去,绿豆蓉嘅滑顺口感同咸蛋嘅鲜咸味道一齐融合,真系让人欲罢不能。粽子嘅米饭软糯可口,入口即化,令人陶醉。绿豆咸蛋粽系传统美食同营养完美结合嘅代表。接下嚟就系豉油皇炒面,呢道菜系广东菜里面嘅经典之作。喺惠丰凉茶素食,佢哋以纯素嘅方式重新演绎呢道菜。炒面上枱嘅时候,我被佢嘅色泽同香味吸引住。豉油皇酱汁嘅香味弥漫喺面条上,每一条面条都充满独特嘅味道。面条弹牙口感同埋配上嘅蔬菜同素食肉丝,增添咗整道菜嘅口感层次。呢道豉油皇炒面系美味同健康嘅绝佳结合。

2023-07-02