2022-01-18 135 浏览
第一次食日式嘅素食,仲要系新派日式素食又有靓靓卖相,招牌富士山饭,各种素猪扒素肉饼,甚至仲有素甜品西米布甸!环境方面简单装修但充满日本风,以粉红粉蓝色为主调挂满假樱花,墙身有个大富士山装饰~👓五品吉列素猪扒 富士山石锅饭定食 $109➡️牛蒡甘笋沙律➡️素鱼豆腐➡️焦糖西米布甸➡️素吉列猪扒➡️富士山蝶豆花石锅饭可以选择日式咖喱汁/冬阴功汁/椰子白咖喱汁/栗子南瓜汁/黑松露杂菌忌廉汁➡️饮品拣咗热综合花茶其实唔太饮都系咩花茶同埋佢令到啲茶色系粉红色,饮到好轻微嘅薰衣草味,不过我觉得有啲奇怪因为带点甜味,应该唔系砂糖又唔系蜜糖,怀疑可能系糖浆🥱但卖相同样好精致,配有一个迷你陶瓷杯仔刻上店舖名同富士山图案。⏩⏩用咗天然碟豆花令到饭变蓝色,其实食落冇味纯粹卖相靓。拣咗椰子白咖喱汁但原来味道唔算好浓烈𠮶种日式咖喱汁味,系有少少淡嘅咖喱味,可能想迁就返素食淡口味?;反而日式咖喱汁就真系比较浓烈平时𠮶种咖喱味。素吉列猪扒口感比较实所以几似真猪扒,主要系omnipork新猪肉同椰菜花制成,炸得好香脆,配有芥末酱汁。西米布甸有层脆焦糖薄片,内里好creamy满布西米,不过整体稍为甜咗少少,但都好食。评分:8/10

👓五品吉列素猪扒 富士山石锅饭定食 $109
➡️饮品拣咗热综合花茶
⏩⏩
评分:8/10
👓椰菜花素汉堡富士山饭 $69
另外仲有价钱便宜点嘅定食,就净系富士山饭配上一个主菜同饮品。
人手制造嘅素汉堡,由椰菜花、薯蓉、冬菇、红米等而成,因为有薯蓉所以口感就淋啲,冇猪扒咁实,似肉饼嘅口感,不过同样炸得香脆juicy。但比较下觉得素猪扒好食啲🤣
评分:7.5/10