2021-12-24
间中都会揾吓素食嘅餐厅,为减少碳排放出一分力,今次就嚟到九龙城嘅「一禅」。佢嘅饮品同曲奇比较出色,但主食嘅味道就有待改善。☕️🥛『豆腐焙茶』$55〔有惊喜〕入口先系浓浓嘅焙茶味,豆腐味都无被比下去,㗳真啲就会有;反而最尾𠮶啖系,最重豆浆味⋯⋯🍋☕️『一禅柠啡』$45〔清爽之选〕呢杯柠啡,酸酸地微甜,上面仲有偏香草醒神开胃⋯⋯🌶🍪『辣椒碧根果朱古力曲奇』$18见到辣椒同埋朱古力嘅组合真系无法抗拒!即刻叫返块嚟试吓;曲奇外面脆口,一咬落去已经有一种辣椒味,加埋pecan,令到饼入面都有咬口(见到有人会买走添丫)⋯⋯🍄🍔『照烧汁淮山扒大啡菇堡配番薯条』$88☹️👎🏽其实呢个汉堡都几特别:外面唔系面包,而系用大啡菇夹住啲馅;而块「扒」就系将淮山切碎,捞埋其他杂菜制成;外貌系几吸引,但系成个包都系冻㗎;明白淮山如果要爽口,唔可以煮咁耐,但系外层嘅大啡菇都系偏冻,亦都无一种煎香嘅感觉;对呢个汉堡包,都有啲失望;半碟嘅薯条份量其实都多,但系好油,仲要冻,所以好难入口⋯⋯🍆🍠『野菜天妇罗』$70两个人share,咩都可以试下;但都系𠮶个bug,太油(睇下片);嚿嚿都系咁岀油,真系搞唔掂。回味指数:🌕🌕🌕🌑🌑
。
佢嘅饮品同曲奇比较出色,但主食嘅味道就有待改善
☕️🥛『豆腐焙茶』$55
豆腐焙茶
🍋☕️『一禅柠啡』$45
〔清爽之选〕呢杯柠啡,酸酸地微甜,上面仲有偏香草醒神开胃
一禅柠啡
🍆🍠『野菜天妇罗』$70
野菜天妇罗
回味指数:🌕🌕🌕🌑🌑
。
📍 一禅 (九龙城)
九龙城贾炳达道128号九龙城广场UG楼UG18号舖
【小编的话】
➡️哩度比较适合坐低,饮杯嘢,食个cake,但系啲正餐就麻麻哋