2023-01-25 1406 浏览
初四5:45pm想食個快既就去睇毒舌大狀經過見到呢間嘢寫住收6:30pm 啱曬隻腳一踏入間嘢想搵位 水吧個四眼光頭男職員已經態度勁差 問我地幾位 要去佢度攞menu 我話坐低先得唔得 佢即刻串我之後你都要攞㗎 新年流流都廢事睬佢 攞完menu就坐低揀嘢食 5分鐘後去水吧同個女職員落單落完單坐低等見個男職員同個女職員講左幾句 跟住個女職員就同我地講廚房收左 退番錢比我地 連咖啡蛋糕都唔比我地揀我地即刻明佢想點 — 趕客/揀客 即走反正九龍城好多好嘢食唔休做掛都唔洗咁比氣人受嘛入去個陣直接講截單咪得囉…
初四5:45pm想食個快既就去睇毒舌大狀
跟住個女職員就同我地講廚房收左 退番錢比我地
連咖啡蛋糕都唔比我地揀
我地即刻明佢想點 — 趕客/揀客 即走反正九龍城好多好嘢食
唔休做掛都唔洗咁比氣人受嘛
入去個陣直接講截單咪得囉…
2023-01-25
用餐时段
下午茶
2023-01-15 1097 浏览
幾個月後再次到訪,食物味道依然,豆腐茶飲令人一試難忘!之前已試過豆腐抹茶,今次試了暖的豆腐焙茶,口感說不上非常幼滑,但勝在豆腐味濃郁,配上焙茶味道深刻難忘,甜度適中,仍然會定期到訪豆腐焙茶 $55日式烤野菜咖喱配椰菜花飯 $80日式甜咖喱🍛,不辛口非常適合不吃辣的朋友。野菜分別有蓮藕、蕃茄、薯仔、紅蘿蔔、翠玉瓜、茄子,非常豐富,野菜烤過味道香口,所謂椰菜花飯其實是椰菜花蓉,整碟"飯"也是滿滿的纖維,既特別又好吃!❌❌美中不足的是 -- 付款處的女服務員態度欠佳,表情冰冷,談吐欠友善,有待改善!❌❌
幾個月後再次到訪,食物味道依然,豆腐茶飲令人一試難忘!

豆腐焙茶 $55

日式烤野菜咖喱配椰菜花飯 $80

2023-01-09 963 浏览
住喺九龍城已經好多年,從未幫襯過呢間店舖。今日終於去幫襯,點知排隊點餐嘅時候,聽到服務員對前邊客人嘅對話,已經心知不妙。到我點餐嘅時候,如我所料,服務員態度真係非常有性格,好似唔休無生意咁。應該唔會再幫襯。
2023-01-09
2023-01-02 859 浏览
突然想食素,就同男友來到這間評分幾高既素cafe, 早上11點幾到唔多人,我同男友一人點一個set, 唔錯,我既牛油果多士配埋無花果味道岩岩好,杯matcha latte 也不錯,環境都好舒服,會再來
2022-12-02 587 浏览
響九龍城經過幾次依間鋪,今次試過,整體都還好嘅,係素食餐廳🍴友人叫左杯青瓜青檸梳打,佢覺得個味道好怪,唔係好啱佢口味,我果個就係豆腐抹茶🍵燕麥奶,鍾意飲抹茶🍵會覺得唔錯,如果唔係就會覺得太濃茶味🍵跟住餐點方面,就揀左素淮山漢堡🍔同埋素all day breakfast ,味道上還好嘅,我覺得個漢堡就唔太食得慣,因為味道上淮山溝大啡菇,好多汁,食落幾唔方便反而我就鍾意個蕃薯🍠薯條🍟而友人個all day 就還好,佢唔太鍾意食鷹嘴豆,其他都唔錯嘅,鍾意有菠菜
豆腐抹茶🍵燕麥奶+青瓜青檸梳打

啡菇淮山漢堡配蕃薯🍠薯條🍟

反而我就鍾意個蕃薯🍠薯條🍟
All  day  breakfast

2022-11-26
我哋最鍾意嘅拍拖節目就係行Supermarket👫🏻,九龍城廣場行完AEON,見到呢間素食咖啡店就坐低休息下☕️。店面前方係收銀同沖咖啡位,行入角落位係日式塌塌米茶座,營造出一個私隱小空間,加上竹葉佈景更有禪意🎎————————————————👅 一禪檸啡($45)👍🏻 漸層效果更賞心悅目,攪拌要小心啲因為tonic water會起泡⚠️,味道就係檸檬水同咖啡味,酸酸苦苦👅 豆腐焙茶($55)👍🏻 呢杯特飲起晒泡又平凡外表🌚,飲落係豆味混合焙茶茶香,質地似奶昔,唔特別奇怪又唔特別好飲,J生就覺得有啲難飲————————————————🚩總結:環境佈置用心🪷但飲品有啲小失望———————————————— 🌟注意:加一服務費————————————————📍 一禪地址:九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖🗺地區:#bem九龍城📥分類:#bem咖啡店💰人均消費:#bem_51至100蚊

————————————————
👅 一禪檸啡($45)

👅 豆腐焙茶($55)

🚩總結:環境佈置用心🪷但飲品有啲小失望
🌟注意:加一服務費

📍 一禪
地址:九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖

🗺地區:#bem九龍城
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2022-11-01 376 浏览
九龍城是我喜歡覓食的地方。這間小店在九龍城廣場,以素食為,用心之作!無花果吐司是我的推介😋😋。藍莓醬x無花果x芒果,足料炮製,果味濃郁☺️。另外可以一試照燒汁淮山扒大啡菇堡+番薯條😉淮山自家製,裏面夾有蕃茄、生菜及甘筍🥕, 配搭特別,但口感未必個個啱食😜因為啡菇比較乾身。

無花果吐司是我的推介😋😋。
藍莓醬x無花果x芒果,足料炮製,果味濃郁☺️。

2022-11-01 1738 浏览
還記得小時候久不久都會來到九龍城商場,現在很少機會會來到這邊,因此附近有甚麼變化都不太清楚,但還是一個擁有著回憶的地方。這次經朋友介紹,得知原來在這個商場裡有一間頗為人氣的素食餐廳,平日的下午我們特意過來試一試。到達時剛好下午一點,餐廳不大但仍然有很多空位,我們就選了唯一一張tatami,幾過癮聽說這裡的豆腐飲品幾受歡迎,我選了凍豆腐焙茶(單點$55,午市套餐另加$20升級),不是很大的一杯,冰凍透心涼。這是一杯飲得的豆腐,有點稠度但未至於太厚身,有豆腐的香氣,焙茶亦不苦,不是很重手較容易入口,個人口味來說覺得可以加入更多焙茶粉,帶有少少苦澀回甘就是焙茶的特色。價錢方面單點稍貴,但倘若你點午市套餐,不妨加錢升級一試。和風金平冷素麵($70)是一個幾好的開胃菜式。擺碟和菜式所使用的顏色配搭都十分吸引,食之前倒上一杯跟配的醬汁,含有豉油和柚子汁的醬和冰凍的食材都是酸酸甜甜的,清爽開胃,讓人一口接一口的吃著;雖然是一道家裡也可以自己製作的麵食,不過味道的調教跟食材的運用、處理都是不錯的天貝越式春卷($40)可以沾著旁邊的一碗酸辣醬汁食,加上裡面的蔬菜味道惹味又清新,不過不怎麼食到天貝的感覺,

豆腐焙茶
和風金平冷素麵
天貝越式春卷
天貝越式春卷($40)可以沾著旁邊的一碗酸辣醬汁食,加上裡面的蔬菜味道惹味又清新,不過不怎麼食到天貝的感覺,就是一個普通的蔬菜米紙卷,沒有甚麼特別。
日本烤野菜咖喱配椰菜花飯
店員剛送上A日本烤野菜咖喱配椰菜花飯(單點$80,午市套餐$98)就聞到吸引的咖喱味。咖喱味道香濃不辣,因是配著椰菜花飯令人感覺會輕盈一點不會膩,而稍爲烤過的蔬菜保留了爽脆的口感又帶出本身食材自己的香氣,感覺豐富。
芫荽螺絲粉
我們都沒有特別喜歡芫荽亦不抗拒,所以點了一個芫荽螺絲粉($85)。裏面加入了葱蒜等材料,食五辛素的朋友要注意了;但如你是食葱蒜的話,我認爲有這些材料能夠帶出整碟食物的味道和香氣,讓菜式不至於單純只有芫荽的味道,會有多一個層次,而螺絲粉容易掛上醬汁,都幾濃郁。
鹽酥菇
朋友極力推介這款鹽酥菇($45)小食。剛剛炸好的菇熱得燙嘴,只有薄薄的炸粉再灑上鹽酥粉,香口惹味;啊,跟台式鹽酥雞好像!相信即使不是食素的朋友都會喜歡,價錢來説份量的確不多,有興趣可以試試

餐廳使用半自助的形式營運,客人需要自行找位置和到櫃檯購買食物,但店員會為你送上食物和收拾碗碟的;店員的態度友善,當我們請她幫我們影相時她也會在不同角度嘗試,不是影完一、兩張就算。

坐在有特色的tatami上,就如餐廳名稱那樣有點襌的感覺;沒有精緻的裝修,但擁有純樸的氣息,在繁華的都市中別樹一格😌

難得星期六同朋友出街,一早決定去呢間餐廳,好期待。入門嘅職員態度唔係幾好,要人地排隊麻煩寫住個牌或者語氣好d。 我身後對夫婦就係頂唔順掉頭走人。食物味道偏淡。我已經係果啲飲咖啡走甜,喰嘢少油少鹽嘅人。其實簡單的海鹽胡椒,香料已經可以令食物更入味。叫咗 Nizen Bowl 同 pumpkin burger. Nizen Bowl 份量大,食材新鮮。Pumpkin burger 太迷你啦!ketchup took up so much space on the plate! 80蚊都幾貴。甜薯條係腍嘅😐.
2022-10-29 215 浏览
再次到訪一襌上次食左一個冰凍🥶吐司之後🥶完全食唔到😅所以今次我睇定好評先網評呢個🥒面幾高評價💜佢係全🥒絲加🍄伴胡麻醬🥒係凍嘅,而🍄係炒香左嘅混合埋一齊好特別👍🏻個醬同一般不同,無咁咸💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:$120🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
再次到訪一襌
上次食左一個冰凍🥶吐司之後🥶完全食唔到😅

所以今次我睇定好評先
網評呢個🥒面幾高評價
💜
佢係全🥒絲加🍄伴胡麻醬
🥒係凍嘅,而🍄係炒香左嘅
混合埋一齊好特別👍🏻
個醬同一般不同,無咁咸

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:$120
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-10-11 250 浏览
【一襌】———————————————放假同朋友食tea 佢話想食得無咁肥 所以就揀左呢間素食餐廳😋🍝|羽衣甘藍意大利青瓜意粉(含五辛)|HK$95食評好多人推介呢個意粉 所以我地都叫左呢個share食賣相吸引 而且非常健康含有羽衣甘藍 青瓜 蓮藕 蘆筍同榛子絕對係健康之選🍰|抹茶撻|HK$58甜品方面 我地揀左呢個外相吸引既抹茶撻濃濃既抹茶味 加上份量適中既Cream同黃豆粉入口非常鬆軟餐廳環境:📸📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰消費 HK$153/2人🏠 一襌📮九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
【一襌】

📮九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
  • 羽衣甘藍意大利青瓜意粉
  • 抹茶撻
2022-09-30 213 浏览
今日三兩知己前往九龍城廣場試一試新潮素菜,店名叫一禪,店舖環境簡約,枱數不多,food menu 款式不多,今日我哋揀咗人氣的咖喱椰菜花飯,越南春卷同大啡菇堡,亦試飲咗凍豆腐焙茶,莫卡同鮮奶咖啡。整體不過不失,但係感覺價錢略貴,食品方面有改善空間,咖啡拉花圖案極速溶化,如果需要影相就要快點拍下免得走樣,而且豆腐焙茶個人認為熱飲比冷飲更好!同時,基本香港人常飲的檸檬茶或水亦欠奉,主打咖啡和豆腐飲品及花茶,建議店鋪提供更多選擇給客戶。
  • 日式烤野菜咖喱配椰菜花飯
2022-09-21 247 浏览
根據Openerice 食評來到訪,分別點了暖的抹茶豆腐 和 焙茶豆腐(少甜)!口感細滑,豆腐味香濃,質感較抹茶/焙茶牛奶厚實,但不減茶味的香醇,印象不錯。下次會再到訪,嚐一下食物的質素吧。

下次會再到訪,嚐一下食物的質素吧。

喺呢個舊區的街坊商場裡,竟然會有這樣一間日式禪系素食咖啡店。店內以木系窗框、枱和木藤椅子,襯上灰色磚頭和地磚,透過玻璃牆後看到類似綠油油的園景。店內最入面設有一個榻榻米區,每次到訪都會以為自己去咗日本咁㗎😂照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條午餐(HK$105).第一次見漢堡包無麵包,是被2個大啡菇取代咗,大啡菇大片又多汁.中間的淮山扒,軟腍質地,粉粉地嘅口感,配照燒汁食已經好美味.仲配有蕃茄、黑豆、甘荀和生菜.伴有肥嘟嘟的極厚切嘅蕃薯條,軟腍微脆,不會過份油膩,好好食😋豆腐抹茶 (跟午餐 +HK$20).呢款飲品,次次都點,因為加入豆腐的飲品真係好少見,同而調得好飲.杯中有攪入豆腐和牛奶,令入口奶滑,但又不會搶走抹茶的茶味素忌廉南瓜湯 (午餐套餐包的! ).南瓜湯甜美,creamy口感,幾好飲喎

照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條午餐(HK$105)
.仲配有蕃茄、黑豆、甘荀和生菜

照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條   &  豆腐抹茶

照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條

豆腐抹茶 (跟午餐 +HK$20)
.杯中有攪入豆腐和牛奶,令入口奶滑,但又不會搶走抹茶的茶味

豆腐抹茶

素忌廉南瓜湯 (午餐套餐包的! )
.南瓜湯甜美,creamy口感,幾好飲喎

素忌廉南瓜湯
2022-09-05
照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條   &  豆腐抹茶
豆腐抹茶
素忌廉南瓜湯
2022-09-17 232 浏览
本人茹素二十多年,近年轉變為外出吃飯才吃點海鮮,所以不同國家及不同類型的素食我都喜歡並支持,最近喺YouTube看了一禪老闆娘的訪問,標榜新派、無味精、不用合成素肉,堅持所有材料自家製作,咁有心當然要朝聖一下。選擇了午餐時段,一份是照燒汁扒大啡菇堡,另一份是羽衣甘藍意大利青瓜意粉,配是日餐湯(忌廉南瓜湯)及飲品(凍Americano):忌廉南瓜湯綿滑足料好喝,估唔到素食店有專業咖啡機及選用ethiopia 咖啡豆,所以order Americano ,咖啡也好喝。食物方面,自家製的羽衣甘藍青漿配搭青瓜意粉口感好清新也很開胃,蓮藕脆脆配菜都好味。啡菇堡是選用燒烤菇取代一般漢堡中之麵包,內裡夾著沙律菜、羽衣甘藍、蕃茄片及自家製淮山扒,配菜是蕃薯條,自己不太推薦這菜式,因為整個漢堡之配搭不是太match。整體來說價錢實惠,2人午餐合共$200,份量好足,睇得出店主好有心經營素食,新派素食在九龍城區不容易經營,希望大家支持有❤️小店😊
忌廉南瓜湯
羽衣甘藍青瓜意大利粉