2017-10-07
buffet食得多, 但素食buffet真系第一次, 事缘系无意中见到网上介绍素食自助餐, 睇完之后好有兴趣, 以为只系香港同九龙先有, 原来荃湾都有一间, 其实我地呢几年细食咗, 已经冇乜食buffet或者放题, 但见佢近近地又趁老公生日, 于是大解放一次啦~呢度lunch同dinner都有buffet, 而dinner就有两个时段, 咁食buffet当然系食头轮啦~ 由六点开始, 入座计食90分钟, 果晚我地未够六点已经去到, 见到都好似准备得八八九九, 虽然未开始得, 但都比我地入去坐住, 饮住嘢等~ 饮品方面, 有d茶包同即冲饮品, 试咗个薏仁, 但好难溶, 而且好杰, 唔适合食buffet时饮, 建议都系冲返杯茶饮, 消下济, 咁先冇咁顶肚, 可以食多d嘢架嘛~唔知系咪呢度个环境太open, 为防有人食完走数, 佢系采取先付款后入座, 如果决定入去食, 就要先响门口比钱, 跟住会有张纸你贴住响你张枱边, 以便识认~成间餐厅唔算好大, 厨房连取食物地方占2/5, 入面食用地方占3/5, 当然外面都可以坐, 装修简简单单, 没有特别花巧, 最特别咪就系有个食物金字塔啰~够钟出去拎
饮品方面, 有d茶包同即冲饮品, 试咗个薏仁, 但好难溶, 而且好杰, 唔适合食buffet时饮, 建议都系冲返杯茶饮, 消下济, 咁先冇咁顶肚, 可以食多d嘢架嘛~ 唔知系咪呢度个环境太open, 为防有人食完走数, 佢系采取先付款后入座, 如果决定入去食, 就要先响门口比钱, 跟住会有张纸你贴住响你张枱边, 以便识认~
够钟出去拎嘢食~ 虽然地方唔大, 但总算几多花款, 有小食, 有冻盘, 有𩠌, 有即煮意粉, 有沙律, 有点心, 有汤等等, 不过佢好在样样都系细细件, 有d仲分开一份份用匙羮装住, 放便拎~ 我一路睇, 阿姐一路建议我先食热小食, 因为刚刚做好, 够哂鲜热辣辣, 于是我每样夹一件, 阿姐就一路提我加汁, 仲伸手帮埋我, 真系招呼周到~
先试的有鸡脾、鱿鱼圈、鳗鱼、猪扒, 真系全部热辣辣架, 系除咗鸡脾只有外型似外, 其余三款无论外型同味道, 真系同肉食冇乜太大分别, 仲冇咁肥腻, 不过真系要听阿姐建议配适合的汁, 有汁仲更加好味~ 话咁快第二轮开始, 拎咗个芝麻汁茄子, 海蜇配中华沙律, 肉松萝卜, 肉骨茶, 沙爹串烧~ 头果三款都系冷盘, 都系现成货配合埋一齐, 冇乜特别, 反而我几欣赏个肉骨茶, 真系估唔到素肉骨茶都咁有味道, 虽然d排骨变咗做素丸、素腩肉, 但真系好特别, 别有一番风味~ 但最尾果个沙爹串烧唔好食, 又un, 又劲"隔甩底"味(即系孜然粉), 为咗唔好嘥嘢, 我都系忍住放哂入口~
食完个好难食的串烧后, 比我饮返个超好饮的汤, 虽然只系木瓜煲红萝卜, 但超级浓味好饮, d木瓜差不多煲到溶哂, 我系咁揾先揾到少少细细旧的木瓜, 真系冇得顶, 唯一呢个系会encore的~ 食到咁上下, 有个姐姐走埋嚟, 话仲有 糖水, 如果我地要食时同佢讲声, 佢再装比我地, 可能出面已经冇位放, 放在响厨房挂, 咁等阵食到七七八八再叫佢拎啦~
跟住到食主菜喇~ 主菜全部都系heat住的, 所以唔怕迟d食, 依然都仲系热辣辣~ 样样都有夹d, 有萝卜炆牛腩、海参淮山、炒菜等等, 但个味道好似个个都差不多, 味道都偏浓咗少少, 不过叫做样样都试下咁啦~ 我地实在太细食, 以为佢款式唔多, 谂住可以全部试匀, 但最后都系唔得, 眼阔肚窄, 已经坐响度电视, 再饮茶消济, 其实佢呢度冇电视架~ 只系我地坐响最入面, 而佢又系半开放式, 冇墙冇玻璃, 得个半身柜, 所以可以望过隔离舖头个电视~
虽然饱, 但都系叫咗夹d沙律食, 我始终觉得自己洗的菜才干净, 所以好少响街食沙律, 最终都系夹d红菜头、蜜瓜、红腰豆、粟米, 虽然佢有几款汁, 但我都系原汁原味, 乜都唔落~ 真系好想食佢个 糖水同玩佢部乳酪机, 但真系饱到行都唔想行, 唯有放弃佢地, 希望下次会有机会试啦~
唔知呢度平时系咪都系咁静? 成晚都系得我地两个客, 好似包咗场咁, 又冇人打扰, 食物任你选, 冇人同你争, 真系唔知佢点生存? 可能假期会多人d挂?