2021-03-23 952 浏览
自从心斋离开左港岛之后都冇再去过,好挂住佢个边炉。成个冬天因为疫情同限聚令,一直都去唔到打边炉,终于总算比我喺冬天完结之前去到。唔知系咪因为少左人打边炉,佢地冇煮定啲汤底,所有汤底都系落左order先煮,所以都要等几耐。建议大家可以一坐低就叫左汤底先,咁就唔洗等到颈都长。叫左一边冬荫公,一边系菇汤底(个名唔记得左)。冬荫公真系超正,酸同辣既程度掌握得啱啱好,菇汤味道方面冇乜特别,但就非常足料,成锅都系铅笔菇。黎得心斋一定要食佢地自家制既饺子,包得好靓,皮薄馅又多。不过我记得以前好似系有三款,依家就得返两款。打边炉一定唔少得响铃,好够脆又唔会好油。放落冬荫公汤底索哂啲汤真系超正!海啲丸都有好多款呀,但冇左我最钟意既包心丸,好彩流心芋头丸都几好食。以前心斋有张酱料枱,可以比大家自己配搭唔同口味既酱料,但依家就冇左,变相每位悭返$25酱料费。虽然冇左酱料枱,但都仲有两款酱料比大家拣,另外其实啲汤底都好够味,唔点酱都可以。同唔系食素既朋友黎,佢地都赞好食,大家都不妨带非素食朋友一齐黎试下。