2021-06-04
珍心又系一间我好钟意去既平民素食店,一黎平啦,二黎依度仲有好多香港地道小食。每次黎到都唔知食小食定系正餐好,而最后通常都系会拣左小食。碗仔翅餐包左珍心素碗仔翅同香滑肠粉。珍心素碗仔翅既英文名系Jane's Soup,唔知老板英文名会唔会就系Jane呢。碗仔翅都几多料,有木耳、冬菇、豆干同粉丝,味道同浓度同一般碗仔翅都差唔多,加埋醋同胡椒粉就perfrect。香滑肠粉真系好香滑,加埋自家制麻酱同靓豉油,成个味道升华左。顺带一提佢地既辣酱都几辣下,唔食得辣既朋友唔好咁贪心,一次过落劲多。猴头菇饭可以拣唔同汁,我地就拣左烧汁。啲猴头菇口感唔错,个烧汁既咸甜亦都适中,份量又够哂多,无可挑剔。最后介绍埋我最爱既手包粢饭。粢饭可以拣普通糯米或者三色米,三色米健康啲,但唔健康既食物永远比较吸引。热辣辣既糯米包住仲系脆卜卜既油炸鬼同素肉松,平凡但好味。食得太饱,已经冇空间再食埋甜品。如果食甜品既话,一定要食冰糖腐竹糖水,味道清甜,啲腐竹好足料又够滑,真心正。