2020-09-23
估唔到连寿司店都会享应Green Monday,整左个vegan menu。除左一个set之外,仲有3款卷物可以拣。青瓜卷同萝卜卷平时都有得食就唔特别点喇,黎得就试下啲一般寿司店冇既野。知道我地系食素之后,店员就好贴心咁拎左支素食豉油比我地。一般既日式豉油都会有鲣鱼之类既动物成份,所以如果店家冇讲明有素食豉油既话,大家就要留意喇。寿司全部即点即整,师傅仲会留意客人进食既速度黎调节上菜既时间。先黎既系茗荷同长芋山葵。第一次见茗荷依种食物,Google完先知原来系日本姜,微酸得黎又有少少辛辣既感觉。长芋即系山药,细心处理后冇左滑潺潺既黏液,口感爽脆。芽葱又系人生第一次见既食材,几特别。大根寿司个样睇落同乌贼都几似,食落去当然系完全唔同味啦。记得之前喺台中食过一件口感同乌贼非常似既素寿司,原来系用椰青肉做,真系好有特色,香港寿司店都可以彷效下就好。露笋几嫰,冇渣,唔错。跟住黎既系牛油果手卷。平时唔少食素既朋友钟意将牛油果切片点wasabi食,几似三文鱼刺身,而依个手卷,就好似食紧三文鱼手卷咁。樱花素卷卖相吸引,面头铺左啲扮蟹籽既萝卜蓉,不过食落去就冇乜特别,用料比较普通。对比平时食用蒟蒻做果
芽葱又系人生第一次见既食材,几特别。
露笋几嫰,冇渣,唔错。
对比平时食用蒟蒻做果啲素鱼生整既寿司,依啲用新鲜蔬菜整既寿司会健康啲。不过建议可议整多啲唔同款适同味道,参考下台湾同日本既素寿司,比大家品尝到更高质既素食。