2020-03-17
佐敦住宅区既横街小巷入面有好多食店,当中更有米芝连推介级数既小店。当初吸引到我地黎有缘小敍就系佢地既biang biang面啦,一碗面入面得一条面,劲有gimmick。一入到铺就见到好多兵马俑既摆设,加上微暗既红灯笼,真系觉得自己去左西安咁。打开个menu见到都有唔少素食,仲有得拣唔同既辣度。依度啲野都真系几辣,唔太食得辣既记得叫微辣好喇,小辣都有少少令人想喷火!豆角烧茄子炒得好干身,不过茄子既份量就略嫌比以前黎果阵少左啲,变左个小配角咁。味道方面就非常惹味,少少辣相当过瘾。主角既biang biang面系可以做素食架,走左肉汁就得。虽然未食过有肉汁既时候系咩味,但冇肉汁版既味道绝对唔差。最正系放喺面上面果一撮仔紫菜,有少少炸过咁,脆脆地几好食。次次食biang biang面必做既就系揾个头同尾出黎,检查下佢系咪真系一条过,咁佢又真系冇令我地失望过!土豆丝同豆角烧茄子比就湿少少,食落有少少孜然味,我地觉得唔错,不过果阵味就未必人人受落。唔知几时再有缘黎依度小敍呢!
唔知几时再有缘黎依度小敍呢!