2021-08-17
年头收到VeggieSF要结业既消息真系好唔舍得素食未有依家咁流行之前,喺香港想食素就只有斋铺、斋铺、同埋斋铺...非素食者对素食既概念都只有斋卤味、芋头鱼同罗汉斋之类既野。VeggieSF喺10年前就已经开始提供西式fusion素食,令人知道素食唔规限于油淋淋既中式素食,而系非常多元化,色香味俱全。后来佢地更由蛋奶素,摇身一变成为无蛋奶既100% vegan餐厅,果种determination真系好令人佩服同景仰。天下无不散之延席,VeggieSF都有落幕既一日,趁仲有得食就要快啲黎帮趁。依个KFC炸鸡个名好盏鬼,本来以为佢系食字「肯德基」,原来佢全写系Korean Fried Chicken,系如货真价实既KFC!厚厚既韩式辣酱包住素炸鸡,加埋啲沙律菜中和左个辣味同腻感,作为开胃菜浅尝都唔错。Laksa Cha Cha Cha 星洲喇沙花生椰汁咖喱腰果杂菜饭 - 可以配饭或者印度薄饼,我地就拣左要饭,贪饭可以用黎捞汁。依味喇沙绝对适合重口味人士,味道够哂浓郁。配料都好丰富,有唔同既蔬菜,仲有啲nuts。Union Square 焗意大利香草红甜椒汁杂菜意粉或饭伴腰果香草酱 - 依个
Union Square 焗意大利香草红甜椒汁杂菜意粉或饭伴腰果香草酱 - 依个我地要左腰果,焗既野系即叫即焗,所以要等耐少少。个酱汁系由蔬菜打成,非常健康,钟意食简单既食物原味道就一定要点佢。
Trip to Bali 印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁饭 - 超级大堆头既一个dish,可以一次过满张N个愿望!首先系卖相非常级引,有好多颜色同唔同款式,另外一个碟入面就装住哂啲印尼名物,食完真系好似去左一转峇里咁。椰汁饭好香,食多多都唔厌,块素虾片都好特别。
Oakland Breeze 越式捞米粉伴香草、炸豆腐、腰果及大豆炸物配自家制有机檬汁 - 如果钟意比较清新口味,Oakland Breeze就啱哂。檬汁酸酸甜甜够哂开胃,仲有好多蔬菜。啲配料同Oakland Breeze类似,但就比到完全唔同既感觉。
本身好钟意食佢地既I am Fabulous红菜头burger,份量大但又好好食,结果次次都食到太饱,所以都好耐冇再食过。希望喺佢地结业前可以再去试一次啦!