2024-03-19
据说火锅嘅历史由商周开始,直至清朝时,干隆皇帝同大部分港人一样,都系边炉控,而火锅更升格成为皇室食物。如果想感受宫廷式嘅火锅体验,唔洗坐时光机嘅,喺北角嘅滚得囍宫廷火锅,以宫廷风格设计,加上高质嘅食材,聚会打卡都非常适合呢!花胶鸡汤底汤底滚起后,咩都唔好理,饮啖汤先!汤底绝不马虎,用咗大量鲜鸡同花胶经历数小时熬制,所以味道浓郁,充满骨胶原,重点系饮完唔会觉得口喝,唔经唔觉就饮咗好多碗呢!另外,值得一赞嘅系,餐厅无将熬制嘅汤料上枱,而系另上半只鸡同大量花胶,所以食嘅时候唔会见到熬到半溶嘅材料,亦可以keep住汤底有新鲜嘅食材继续熬制。至于花胶非常厚身,索汤后非常软绵,超好味呢!黄金双拼黄金双拼即系即叫即炸嘅咸蛋炸响铃同咸蛋炸鱼皮。上枱嘅时候,明明饮紧汤,但系见到热辣辣嘅黄金双拼,手上嘅嘢都即刻放低。两款炸物都非常香脆,加上咸蛋嘅加持,邪恶得嚟又完全忍唔住口。咸蛋炸鱼皮建议唔好占汤,直接食系最正架!手切本地牛颈脊牛颈脊嘅油脂分布平均,肉味香浓,轻轻一渌就食得!滚得囍宫廷饺子拼盘饺子全手工制作,包括和牛芝士一口饺、新鲜菜苗带子饺、韮菜猪肉饺、马蹄冬菇猪肉饺、芋泥猪肉饺,总共10粒。每款饺子都
花胶鸡汤底
黄金双拼
手切本地牛颈脊
牛颈脊嘅油脂分布平均,肉味香浓,轻轻一渌就食得!
滚得囍宫廷饺子拼盘
饺子全手工制作,包括和牛芝士一口饺、新鲜菜苗带子饺、韮菜猪肉饺、马蹄冬菇猪肉饺、芋泥猪肉饺,总共10粒。每款饺子都非常特别,爆晒汁,而我哋就特别钟意马蹄冬菇猪肉饺,马蹄嘅爽脆口感、冬菇嘅鲜香味、加上猪肉嘅油香,真系刺激味蕾,非常丰富。
水鱿
每次打边炉,我哋都钟意食水饺,钟意佢爽口弹牙嘅口感。
滚得囍丰盛杂菜拼盘
蔬菜拼盘非常丰富,每样都有啲,而且摆盘精美,真系完美又丰富嘅一餐。