2016-02-08 325 浏览
今日突然兴起去到太安楼食宵夜。老婆话有间紫薯手抓饼,于是就慕名过嚟。我一路以为系紫薯做馅嘅手抓饼,点知嚟到先知,原来系紫薯饼底。咁ok啦可以包D红豆呀雪糕呀应该几好食,点知睇嚟睇去都系咸嘅馅,我心谂,咁咪又咸又甜好奇怪…?算啦一场嚟到,试咗先算。$26嘅紫薯手抓饼,有好多馅料配搭可以选择。老婆净系话一定要有肉松,我就拣咗芝士吞拿鱼肉松。即叫即整,喺等紧嘅时候,先知系可以自选配料,每款$4-7,而紫薯饼底就$16。不过跟返佢d配搭会平几蚊。紫薯饼一到手,热辣辣不在话下,一咬,好食呀!首先紫薯饼底原本冇乜期望,但系估唔到个紫薯味都几明显,而又做到外脆内暖。仲有就系手抓饼通常最怕佢太油,但系呢个饼底keep到干身(睇下张相个纸袋都冇渗油)。馅料份量非常足,芝士溶晒落去,同沙律酱、吞拿鱼、肉松非常之夹。每样都好足,而每样都食到。半咸甜方面,我觉得都可以接受,始终紫薯唔系话十分甜。不过我觉得如果佢推出埋甜嘅口味俾人选择会更好。总括嚟讲,不负所望,值得encore!

算啦一场嚟到,试咗先算。

紫薯饼一到手,热辣辣不在话下,一咬,好食呀!

总括嚟讲,不负所望,值得encore!

芝士吞拿鱼肉松紫薯手抓饼
2016-02-06
外卖自取
$26 (宵夜)
芝士吞拿鱼肉松紫薯手抓饼
  • 紫薯手抓饼