好友生日,特意来东海堂订购生日蛋糕,贪佢有细蛋糕,唔贵之余又卖相吸引,最适合我地几个女仔,人少少既小圈子聚会。今次就简左近期大热既紫薯蛋糕cake little($118). 加生日牌系$10蚊,价钱算系合理同公道的。当日选购时已经一下子比佢既卖相吸引左。呢款cake little 既外表好吸引白雪雪咁,又配上少少既紫色,令人觉得佢好高贵。蛋糕上有几块白朱古力装饰,除左呢几块装饰其实个蛋糕就只系得番张围边纸系有图案,但个人认为简单就是美,所以就简左系佢。拎蛋糕当日,一如当日订购既美丽。于是我地开开心心拎住去庆祝lu. 其实个蛋糕好好,只系一拆开围边纸果下,个cream 已经有d 走样。为保卖相建议相机食先,系咁二摆把刀上去切一切,影完先撕张纸。至于个味道方面,其实真系令我地觉得好惊喜。首先表层既cream 系唔会好甜,虽则佢走左少少样,但无损佢既味道,食落已经好中意,呢个好好食而个cream 系相当之有厚度的,唔洗担心好味既cream 太少而满足唔到食欲。继续向内发展,你会发现蛋糕分几层,系有紫色啫喱,紫薯泥,竹炭蛋糕,海棉蛋糕,有好多个层次。蛋糕食落好松软,紫薯泥亦都唔算好甜,其实食

而个cream 系相当之有厚度的,唔洗担心好味既cream 太少而满足唔到食欲。继续向内发展,你会发现蛋糕分几层,系有紫色啫喱,紫薯泥,竹炭蛋糕,海棉蛋糕,有好多个层次。蛋糕食落好松软,紫薯泥亦都唔算好甜,其实食完都唔会好饱。配住个cream 一齐食,简直有种小清新既感觉,千奇唔好期望佢系好似纽约芝士蛋糕果类咁浓味既蛋糕。紫薯泥系闻落仲有香味的,而且唔会好稀。个人认为紫薯泥可以再多d, 但朋友认为刚刚好。呢点就见人见志。

整体而言,我个人认为呢个蛋糕系值得一试。
2016-04-15
庆祝纪念