2018-05-15
前几日同左朋友一齐做完瑜珈前,突然好想食鸡煲。咁啱朋友前排同同事食饭时食过一间叫呑POT的鸡煲餐厅,而且因为鸡煲的煲有少少药膳未,同其实一般鸡煲有啲分别,所以我地就拣左呢间餐厅,打电话去BOOK下,睇下仲有无好,真系好彩今日仲有位。呑POT都算易揾,系旺角道转入太子方向的弥敦道,行前少少就到。一入到餐厅个层,见到门口有鸡公仔就知系佢啦,好容易知道已经揾啱。我地居然好好运可以坐到窗口位,因为餐厅位于大厦23楼,可眺望大角咀。吞POT会按人头每位收酱油10元,但系选择不少,配料都新鲜,又可接个人喜好拣配料。我地拣了一个香辣鸡煲BB辣,因为鸡煲之后会预你加汤打边炉,所以就算系BB辣,都会比较偏辣,但系鸡件可口又带有少少药膳味道,比较特别。半只鸡两个人加埋都食左约十件,大细同多少都恰当,可以有位再食埋打边炉。边炉食材我地拣左脆肉鲩片、手打四宝丸、皇帝菜,仲有拣了一个炸鱼片头小食。炸鱼片头会配一个甜酸酱,鱼片头脆卜卜好好食,再点埋个酱,味道有D似炸鲮鱼球,鱼片弹牙,三角形的切割令到四方八面都变得香脆。脆肉鲩片的厚薄适中,焯几焯就上碟便会刚刚好,加上鸡煲味浓,不用加太多酱油也好食和够味。菜蔬方面就
我地拣了一个香辣 鸡煲BB辣,因为鸡煲之后会预你加汤打边炉,所以就算系BB辣,都会比较偏辣,但系鸡件可口又带有少少药膳味道,比较特别。半只鸡两个人加埋都食左约十件,大细同多少都恰当,可以有位再食埋打边炉。
菜蔬方面就拣了打边炉首选头几位的皇帝菜,就算渌一阵都吸到汤底的味道。