2024-10-03
之前放假去启德AIRSIDE行下街, 发现呢间中菜餐厅-岚月🌕餐厅主打新派中菜,装潢好雅致,好啱打卡,食物好似中菜版嘅fine dining~🔸咖啡熏20日初鸽 ($118) 系一道极具创意的菜品,外皮烤得金黄酥脆而不柴,鸽肉鲜嫩, 加入咗咖啡熏制味道好特别~🔹LUNA Chef's Set Dinner ($698/ person)有选择困难症嘅我直接拣呢个set dinner, 有前菜、汤、主菜、主食、甜品前菜系"法国边豆素羊肚拌油鸡枞菌、昆布龙眼蜜烩金蚝、梅酒鹅肝冻", 我最钟意"梅酒鹅肝冻", 鹅肝冻好creamy,加入梅酒后完全唔腻,仲好开胃而黎到主菜有"若竹虎虾、金不换头抽嘉美鸡配萝卜糕、忌廉鱼子酱浸白芦笋","若竹虎虾"摆盘精美 都几大只,虾肉鲜甜弹牙,加入胡椒粒口感好丰富"金不换头抽嘉美鸡配萝卜糕",呢个配搭几新奇,嘉美鸡肉质嫰滑,萝卜糕吸晒头抽汁,鲜味更出~”特浓朱古力慕丝配辣味朱古力曲奇",最后嘅甜品估唔到最有惊喜! 慕丝入口即化,口感细腻,朱古力似dark chocolate超浓味,唔甜,配上金黄酥脆的辣味朱古力曲奇,整体感觉奢华又有层次感~
🔸咖啡熏20日初鸽 ($118)
咖啡熏20日初鸽
若竹虎虾