2015-11-02
香港人生活出晒名紧张,自从喺中环返工以黎我都数唔清有几多次为左悭时间求其食D垃圾食物填肚就算,毫无质素可言!难得今日终于可以「偷得浮生半日闲」,去荷里活道食个悠闲午餐,享受短短一个钟既快乐时光先再返去战场杀戮!餐厅位于荷里活道既电梯附近,由中环皇后大道中行过去唔驶5分钟就到,非常方便就脚。Set Lunch价位定于百零蚊松D,以呢区既价钱黎讲绝对合埋!田园沙律:材料十分新鲜,加上用左olive oil同埋黑醋既关系,酸酸地非常开胃,作为餐前小吃认真一流!是日餐汤:周打鱼薯仔汤用料十分认真,绝对唔系由罐头直接倒出黎果D质素,饮落去啖啖都系薯仔同洋葱粒,口感十足。相反,「粉葛鲮鱼煲赤小豆」却乜野料都冇,但感觉到用料十足,因为饮完一D都唔口渴,应该冇落味精。食西餐饮中汤,唔计翠华都真系第一次!侍应们同我地讲,佢地老细知道中环人工作繁忙,放工都已经夜一夜重边有时间煲汤吖!所以特别泡制呢个汤水比我地,真系非常细心。香辣长通粉配鸡柳 ($118):长通粉煮到唔算好腍,Al Dente既感觉烟烟韧韧、口感超正!香辣酱既辣度啱啱好,能够带出食物既味道之余又唔会太辣,即使唔食得辣既朋友都no probl
田园沙律
是日餐汤
鸡柳方面,瘦得黎之余又唔会太鞋,口感方面当然同鸡扒差天共地啦,但系另一方面脂肪比例却较低,适合注重健康既朋友!
香辣长通粉配鸡柳
清汤烚鱼柳