2017-11-09
老实讲,对日式放题颇有戒心,中伏太多,偏偏大胃王男友又钟意食,听佢肥仔朋友介绍叫我地去创兴五楼食放题,好啦好啦,又接完佢收工,去完信和睇公仔 ( 点解男人个个星期都有公仔睇? ),就去左神舆日本料理到食晚饭。门面好靓,环境开扬,座位宽敞,有啲餐厅系你早成个星期book都比好差好迫嘅位你,食餐饭都唔自在,毕竟放题系食几个钟嘅饭,我觉得坐得舒服其实好重要。先叫左一轮刺身,师博好听话,写几多片就出现几多片,有少见啲嘅带子同象拔蚌,象拔蚌令人惊艳,好鲜美,我以为会冇咩味,惊了个喜!其他都新鲜有水准,甜虾够大只。炸物有秋葵(心心眼),唔系到到有,一见到点餐纸马上落order,炸蚝非常不得了你睇个炸浆薄到!放题好少食到咁薄嘅炸粉,必叫!寿司细细件可以叫多几款,不过我有严格唔比自己夜晚食太多淀粉,就冇叫太多一再encore嘅芝士焗虎虾,芝士、沙律酱加上焗虾,必胜组合。我食太多虾会敏感都偷鸡食左两只,请小心挑肉唔好整甩上面啲酱!薯蓉帆立贝,都系少见啲嘅野,帆立贝有鲜味(惊喜),薯蓉够滑。劲大碟牛油炒杂菇,拉面碗黎,上枱时震惊,男友仲问我做咩嗌面食,......其实成碗都系菇,唔紧要!肉就考起我啦,菇唔
就去左神舆日本料理到食晚饭。
毕竟放题系食几个钟嘅饭,我觉得坐得舒服其实好重要。
刺身
先叫左一轮刺身,师博好听话,写几多片就出现几多片,
有少见啲嘅带子同象拔蚌,
象拔蚌令人惊艳,好鲜美,我以为会冇咩味,惊了个喜!
其他都新鲜有水准,甜虾够大只。
炸物
炸蚝
寿司细细件可以叫多几款,
不过我有严格唔比自己夜晚食太多淀粉,就冇叫太多
芝士焗虎虾
薯蓉帆立贝
牛油炒杂菌
......其实成碗都系菇,唔紧要!肉就考起我啦,菇唔会肥,我包底!
牛油炒却不油腻,菇怪请随便order,你不会后悔。
焗蚝
芝士焗蚝,蚝系痴壳的,唔系装假狗,真系原只焗比你,
好感人,我未食过放题嘅焗蚝系冇捞洋葱/杂菜,真系得蚝肉。
蚝肉都几大粒,鲜甜!
芝麻雪糕
甜品要左芝麻雪糕,又系一个细心位,
我好少放题食得完一个雪糕,因为间间都雪得太硬,毕到手软,
呢个雪糕软硬好适中,唔溶但系又毕得入。
必须讲嘅系,服务非常好,会主动换碟,个个都有笑容,
当每间放题其实食嘅野都差唔多嘅时候,要比较就系比呢啲位,
食物几好,坐得舒服,唔乱上菜,价钱中等,
返工已经攰,真系唔想食餐饭都辛苦,今餐满意!