好耐冇食过放题,好惭愧地都冇食过放题友必食既「极尚大瀛喜」,一直都想试,不过总有好多借口迟迟未黎,今晚终于黎到。其实次次经过都见到好多人排系地下,餐厅位于APM旁的「1亚太中心」,好易揾。餐厅环境好大间!成层都系佢,而装修都唔hea,灯光够,以金黄色为主,比人感觉好醒神,我就一行四人,18:30左右就到,已经有八成入座率,再过多阵已经全场full,香港人对放题既喜爱真系不能忽视。收费我食「星期一至四 两小时自选时段 $248+10%」,另外果啲大家可以睇下以下张图,因为实在太多唔同价钱。餐牌有A-L即12张纸可任点,A-F都系冷盘即寿司、刺身类,而G-L就系热食。刺身同寿司既选择会比热食多啲,不过热食都有啲比较吸引既选择,例如有花胶、咖哩炒蟹等等,下面再同大家分享!自助区首先,紧系去左自助区睇下先啦!自助区麻雀虽小但五脏俱全,有前菜:沙律、泡菜、海哲、螺肉等等;有小食:芝士虾、小丸子、黄金炸鱼皮;有汤:系虫草花胶鱼翅鸡脚汤;有饮品区:各式汽水、啤酒、茶等等;有甜品:自助雪糕机同埋各款甜品杯。当然介绍唔哂咁多,亦都食唔哂各款,讲下我觉得值得食既!开餐自助区--虫草花胶鱼翅鸡脚汤个汤好香好

餐厅环境

收费

餐牌

有A-L即12张纸可任点,A-F都系冷盘即寿司刺身类,而G-L就系热食。刺身寿司既选择会比热食多啲,不过热食都有啲比较吸引既选择,例如有花胶、咖哩炒蟹等等,下面再同大家分享!

自助区

前菜

自助区--黄金炸鱼皮

开餐

自助区--虫草花胶鱼翅鸡脚汤

个汤好香好浓郁,好似系出面超市试饮果啲咁,最重要既系,真系有汤渣,而唔系斋水,值得留肚饮呢杯汤。

自助区--芝士虾

得第一轮出去拎野食见过,之后就冇再见到有,只只虾都大大只,而且酿左好多芝士加埋沙律酱,好惹味,黎到一定要快啲出去拎返几只。

刺身
各款刺身

开始讲餐纸点既任食类,当然系先讲刺身,点得多既话会有干冰挫住出烟上。试左三文鱼、油甘鱼、酒煮荣螺片、带子、大赤虾,不用置疑,出名以及价钱稍高少少既放题餐厅,刺身质素一定有返咁上下,呢间当然唔例外,「极尚大瀛喜」名气系放题界好高,冇令我失望,刺身好新鲜三文鱼、油甘鱼都有油香,带子虽然唔系好大粒,不过口感都唔错,酒煮荣螺片好弹牙爽脆,连唔系好食刺身既老一辈都觉得新鲜好食。

寿司

各款寿司

同样选择不少,我呢个寿司迷当然唔会放过任何一款我想食既寿司!试左极尚三文鱼腩、尊贵黑松露赤虾、帆立贝、蒜香牛肉、香煎鹅肝带子、芝士鳗鱼玉子烧、芒果龙虾沙律卷、香慕拖罗蓉军舰。当中首推极尚三文鱼腩、帆立贝同埋芒果龙虾沙律卷!三文鱼腩比起刺身既三文鱼鱼油香更重,充斥成个口,难怪系「极尚」,而帆立贝十分新鲜,好软熟,唔洗点咬咁,我一个人食左3件,至于芒果龙虾沙律卷会清新啲,虽然就真系唔系好食到龙虾,不过芒果几甜,配上寿司饭唔错。

炸物

各式炸物

有一口芝士、吉列炸虾饼、紫心香芋丸、各款炸天妇罗等等,当中我认为可以试下北海道牛乳炸鲜奶,似系酒楼食果啲咁,而我最中意都系紫心香芋丸,次次食放题一定会点。

其他热食

蒜片和风汁炒牛柳粒

黄金咖哩炒蟹
烧纽西兰香草羊鞍
黄金烧帆立贝

御品鲍汁烩花胶

试左黄金咖哩炒蟹、御品鲍汁烩花胶、蒜片和风汁炒牛柳粒、烧纽西兰香草羊鞍、爆酱虾米炒杂菜、黄金烧帆立贝、芝麻鸡翼。一定要食御品鲍汁烩花胶,不过一客得一块,但都几大块,当然唔会谂住食放题会食到啲好贵既花胶,但二百几蚊既放题食到花胶已经有惊喜,而且真系调味调得几好,酱汁稠身,花胶滑lulu,完全收货!另外黄金烧帆立贝都要试,同自助区既芝士虾所用既酱汁一样,好惹味,帆立贝亦够大只。牛柳粒就炒得老左啲,一般般;咖哩炒蟹唔辣,系日式方法炒,不过冇钳,要自己扑蟹壳有啲唔方便;羊鞍、芝麻鸡翼、炒杂菜就中规中矩。

甜品

自助雪糕机、迷你心太软

自助雪糕机

甜品

柠檬挞、迷你心太软
就算最后食得好饱都好,点少得甜品呢个环节!甜品就自己出自助区拎,自助雪糕机供应既味道系士多啤梨,不过就真系好麻麻,冇乜味同埋好沙冰好水既质地,可以唔洗试,包装类既雪榚雪条选择唔多,都系脆皮雪条、雀巢雪糕杯呢啲,我就对佢自己整既甜品柜有兴趣啲,试左几款,味道都还可以,因为有好多间放题整既甜品都真系几唔好食下,呢间我觉得真系OK,佢个迷小心太软真系有做到流心先,同埋唔会太苦太甜,而甜品杯味道都唔会好假,Tiramisu杯cream都几滑,同埋个迷你tart 系柠檬味,几清新,佢既自家甜品比较出色。

食到捧住个肚走!每人$300唔洗,我觉得食物选择佢唔系我食过最多既一间,但系每样水准都系到,唔系hea整交货就算,味道系有质素,尤其热食都有水准,难怪「极尚大瀛喜」一直都咁出名同咁多人帮衬,相信我都好快会再黎!
2018-11-08
自助热食区