2K
2009-02-21 28 浏览
20-2-2009上次约朋友 J 食 lunch 迟到, 搞到食唔成呢间 ^_^", 难得到湾仔「下场」前朋友提议0黎试试 set dinner, 今日终于有机会试试食友 FL 介绍的心太软喇! 先0黎 starter, 拣了洋葱汤: 洋葱腍身, 汤就好稀, 味道太咸, 有点「豉油沟水」feel, 谂起都打冷震... 反而蒜蓉包几好食, 烘得脆卜卜又几香蒜味.朋友的 starter 好似叫「烟肠仔沙律」, 即两片 mortadella (?) + 泰式 dressing 的罗马生菜... mortadella 味道正常, 爽脆的罗马生菜就被橙色的 dressing「害」得「鸡毛鸭血」-- dressing 呈 jam / 状 (!!), 味道十足泰式鸡酱 / 加辣版 marmalade, 难吃. 十分麻麻的一道菜!我的主菜好似叫「紫苏忌廉汁蚬肉天使面」: capellini 腍腍的, cream sauce 味道淡淡的, 唯有自行落点胡椒粉「吊吊味」;「紫苏」就唔多觉, 唔通粒粒香草碎就系「紫苏」? 蚬仔虽然好似好细只, 但食落带点海水味, 鲜甜无沙, 意料之外地不错;
20-2-2009

反而蒜蓉包几好食, 烘得脆卜卜又几香蒜味.

我的主菜好似叫「紫苏忌廉汁蚬肉天使面」: capellini 腍腍的, cream sauce 味道淡淡的, 唯有自行落点胡椒粉「吊吊味」;「紫苏」就唔多觉, 唔通粒粒香草碎就系「紫苏」? 蚬仔虽然好似好细只, 但食落带点海水味, 鲜甜无沙, 意料之外地不错; 杂菌就麻麻, 个别几只带点「酸叔」, 唯有放弃.
试了一啖朋友的主菜 (好似叫咩「鹅肝鸡肉卷」...),「鸡肉」味道口感都好似肠仔, 唔0岩食, 不过朋友觉得 ok 就得啦;「鹅肝」就系品质麻麻的鹅肝酱, 可以不试; on the side 的薯菜以 mashed potato 卖相最吓人, 睇个样都知唔好食, 唔怪得朋友掂都唔掂! 不过两粒 cherry tomatoes 就俾我食了, 都叫做 ok 的...

又系饮热咖啡, 奉上室温花奶 (..........), 都几港式, 不过 coffee base 几香浓, 算啦.
朋友饮热奶茶, 唔知得唔得?

另外加了 $28 食个跟餐心太软: 食完主菜等了 15 分钟先有得食, 果然系即叫即焗... 拮开外层带点脆身的朱古力蛋糕, 入面劲多朱古力浆流出, 卖相系好靓, 食落够甜, 但朱古力品质太唔靓, 味道几怪, 都系 La Bons (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1913926) 的好食得多; 朱古力蛋卷唔脆又无味; 0云呢0拿雪糕亦几失败, 唔香又唔滑, 仲有点冰粒, 唉. 可能下午茶0黎食会好 d?

仲有一客另加的 a la carte Bread Pudding ($35), 除0左我唔食的 raisins 之外, 呢个整体就比心太软好 -- 果然好「面包」的味道, 热辣辣又几香甜, 可惜无 vanilla sauce 供应啦.

由外面望入0黎, 带点酒吧 feel, 但内部就系港式西餐格局, 而且同场食客大部分都系一家大细, 横睇掂睇都唔似酒吧的; 招呼 ok.

连加一每人 $110, 一分钱一分货, 价钱都 ok 的. 不过试完呢次, 应该唔会再0黎了.
得蒜蓉包好食
蚬仔算最好
好睇唔太好食的心太软
可惜 1) 太多 raisins, 2) 无 vanilla sauce!