2024-06-27
终于排队食到陈鹏鹏!话说嚟咗香港之后日日夜夜都排长龙生意劲好 其实好多朋友都钟意食潮州菜,不过就好难揾到一啲正宗嘅餐厅。潮汕菜起源于唐朝,历经千年传承与创新,享誉海内外,被誉为“国际上最好的料理”。本身都知道呢个品牌喺内地好出名,佢哋一共有20年餐饮从业经验,目前已超过30间直营门店,仲喺好多比赛里面获得奖项!当然要试吓佢哋嘅超值金奖潮卤拼盘,啲卤水每日五次现场卤,确保新鲜出炉!拼盘有蛋、鹅掌同豆腐,加上白醋,特别美味开胃。另外仲食咗佢哋嘅潮汕七样菜,真系有七样菜!分别有小棠菜、白菜仔、娃娃菜、椰菜花、普宁黄豆酱、韭菜同埋芥菜,清清地几好食,果然系非常传统嘅潮汕风味哦!韭菜鹅血煲,平时多数食猪红韭菜,但呢度系用鹅血,质感入口有明显分别,汤底用了一些香料令味道有点辣辣的。香煎鲳鱼系我觉得最好吃的菜,炸过金黄色,皮和骨也可以吃用很香口,骨肉分离,方便食用。海鲜砂锅粥也有惊喜,完全估唔到劲多蚝仔虾同埋甲壳类,啲海鲜好鲜甜,尤其个蚝!啲粥又唔唔会太热又唔唔会太水,果然系正宗潮州粥。甜品本来想叫雪糕,可惜已经卖晒!红糖仙草蜜加芋圆同姜薯绿豆爽都系唔错嘅选择,佢哋嘅草仲系自家制添,食落清甜解腻。