2020-01-02 183 浏览
东京好出名嘅拉面店金色不如帰,我自己反而冇食过东京𠮶间,一来就试呢间系香港嘅过江龙。当日5:30入去食完全唔使排队,座位都唔算太逼。我哋两个人叫咗佢哋最出名𠮶两款拉面,贝汁盐味拉面同贝汁酱油拉面,汤底好有海鲜味,但系唔油腻又唔漏,上面有少少黑松露酱,本身自己都钟意黑松露味嘅,但总觉得同拉面有啲唔系好夹,面条听闻系自家制唔系来货,我几钟意佢个面条质地, 弹牙清爽,叉烧系淋嘅但唔觉得有啲咩特别。佢碗面无跟糖心蛋,要另外追加,糖心做得几好好流心,但豉油同蛋味略嫌淡左啲。我哋仲带叫咗碗叉烧饭,都好食嘅但系冇乜特别。想讲一讲饺子,佢啲肉切得好细粒又有啲散唔系好似平时食开嘅饺子,又唔系唔好食嘅,系有啲得意啰。最后仲叫多咗个炸鸡,炸浆唔太厚几好,但个炸浆同鸡本身冇调味咁,要靠个沾酱喇。整体来讲都好食,喺IFC来讲唔想食到好贵,但又唔想食快餐,呢个算系几唔错嘅选择。