6天前
🌟 今次嚟係東京攞米芝蓮一星拉麵店係中環IFC分店。「金色不如帰 」店名好特別,意思係「黃金布穀鳥」,象徵珍稀、獨特同夢想。店主嘅理念就係希望將拉麵做到極致,變成一碗連稀世黃金布穀鳥咁罕有珍貴嘅味道。 一向都覺得拉麵配豬骨湯底最濃最香。但今次佢哋主打嘅貝汁湯底,睇吓可唔可以打破我對拉麵呢個印象。🍜 Shio Hamaguri Soup Ramen貝汁鹽味拉麵呢度嘅貝汁湯底,堅持用新鮮大蜆,魚介同豚骨加上經過過濾嘅高品質食用水熬製。湯底鮮甜,拉麵口感煙韌,再加上牛肝菌醬提鮮。Add on 嘅溏心蛋煮得入味,流心嘅蛋黃令人超滿足!🍜 Chicken and Clam Soup Ramen with Seared Scallop丸鷄貝白湯拉麵新推出嘅丸雞貝白湯拉麵,以新鮮蜆肉、魚湯同雞白湯熬煮而成的「三重鮮」湯頭,味道濃郁又有層次。配料堅精彩:炙燒北海道帶子鮮甜肥美、日本蕃薯甜香軟糯、慢煮雞胸嫩滑多汁、加埋白松露油,香氣即刻昇華!仲有法國紫洋蔥同杞子,食落更有驚喜。 🍗 Fried Hanamidori Chicken唐揚博多華味鳥特選日本走地鷄「華味鳥」,肉質結實但juicy,外皮炸到
🍜 Shio Hamaguri Soup Ramen
貝汁鹽味拉麵
Add on 嘅溏心蛋煮得入味,流心嘅蛋黃令人超滿足!
丸鷄貝白湯拉麵
🍗 Fried Hanamidori Chicken
唐揚博多華味鳥
特選日本走地鷄「華味鳥」,肉質結實但juicy,外皮炸到金黃脆卜卜。配上蜜糖芥末醬另一番風味。
🥟 Home-made Japanese Dumplings
自家製豚肉煎餃
皮薄少油,煎到微焦香脆,內餡用上乘豚肉,肉汁豐富。
🍑 Peach Roasted Tea
白桃焙茶
白桃配焙茶味好夾。先飲到白桃果味,後韻帶淡淡茶香,唔會太甜。
🍋 Basil Lemon Roselle Tea
紫蘇雙檸洛神花茶
洛神花茶入口清新、隨之而來是檸檬的酸爽解膩,適合配炸物或濃味拉麵。