2017-01-19 2135 浏览
来西环住这么久了,都是最近才终于光顾到正街这一间老字号潮州粉面。其实我对它并不陌生,因为每每我从太子坐小巴回来,由高乐站走路回家,都必定途经它,但奇怪的是无论我是天亮抑或天黑走过,它都是大门锁上,情况更持续好几年了…所以我对这神秘的小小店,总是产生莫名强烈的好奇.....直至最近和老公结伴经过它时聊起,我说点解呢间嘢,硬系从来都唔见佢开嘅,唔通系黑店?……谁知老公大反应话:咩黑店呀?人地不知几好生意,通常未天黑就卖晒啲嘢收档架嘞!…老公仲一脸得意话佢做附近间旧公司时,成日都同同事食,仲话蝴蝶腩超好味咁话㖞!可恶!有好嘢食居然唔话我知,仲从来冇带我食。见我嬲,老公即刻话星期六同我去食!但可能蝴蝶腩真系太好味,我地连续两星期六去到都卖晒三点都未够!但虽然食唔到传说中嘅蝴蝶腩,我都试咗猪肉丸同鱼片,又真系几正!可能系佢地用上胡椒汤底,食落啲料特别鲜,又有好香嘅芹菜味,我想像呢个汤同蝴蝶腩一定夹到绝!终于今日我清假,唔信邪,自己一个人下午嚟,十二点半就已经好多人企响门口等位,等唔怕,最重要系即刻同门口阿姐落定order, 今日终于有得食蝴蝶腩嘞!Yeah~~~~我仲叫咗鱼片添!好香好香!饮咗一

三点都未够!

好香好香!饮咗一啖汤,好香甜鲜味,有肉味嘅胡椒汤味,真系特别香!传说中嘅蝴蝶腩煮得刚刚好,爽脆咬口得嚟,完全唔会韧,食落又冇渣!再加几滴佢地自家制嘅辣油吊吊味……味道无与伦比,咁正,怪唔得咁快卖晒啦!

• 自家炒制辣椒油
  • 蝴蝶腩