餐厅: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
资讯:

封关到到都冇得去,最想食嘅地方菜,就系我哋中国最好食嘅上海菜。喺上网揾边度香港有上海菜食,就揾到呢一间上海弄堂。几经辛苦经过Google Maps带路,走入中环后巷,位置清静,真系好似喺「弄堂」入边。当晚我哋到餐厅,时间只系六点几,人算多唔使等位!第一样嘢叫嘅就系酸辣汤,喺上海住过嘅朋友都话好有地道口味,唔使加醋,斋食佢嘅辣味,已经好嘢未啦!另一样我哋叫嘅,就系佢新推出嘅养生汤,响螺虫草炖鸡十全养生汤,响螺虫草炖鸡十全养生汤,餐厅声称没有味精,用了都算十足,起码好有浓郁嘅鸡味呀!最好食嘅就系佢啲馄饨!分别叫咗韭菜猪肉馄饨,皮外皮唔算口,每粒馄饨都算大粒,亦有咬口!至于餐厅嘅年糕,酱汁口味非常充足,不会感觉太咸,而且份量都算多,所以两个人食就非常饱啦!
当晚我哋到餐厅,时间只系六点几,人算多唔使等位!

2020-10-09