2023-11-13
以前去俄罗斯旅行食过当地嘅甜品,除左系高级餐厅食到嘅甜品真系令人眼前一亮之外,普遍cafe同快餐店都系偏甜同偏厚实,全部都系热量炸弹黎所以之前未有实体店嘅时候,都有留意到呢间社交平台shop,但冇咩兴趣买😂今次屋企人经过买番黎终于可以满足个好奇心喇👍🏻👍🏻先讲总结:口感同质地偏厚实,同印象中嘅热量炸弹差唔多。但经过调整更适合香港人口味,整体更加精致细件冇咁饱滞,同埋甜度降低左更加容易接受。 对俄罗斯甜品有兴趣嘅可以试吓,整体比俄罗斯散件好食😂开心果味中间与其话蛋糕却更似饼干但饼干唔系酥脆,而系湿润软绵嘅口感,整体感觉饼干比蛋糕更厚重。啲cream偏水同埋开心果味好淡,主要都系食到甜味。食多两啖就唔想食了,蚂蚁人可以一试。蜂蜜味同样蜂蜜味欠奉,无论糕体同cream都十分厚实,食食下有种食消化饼夹cream嘅感觉,十分饱肚😂但整体又比开心果轻盈,可能因为冇咁湿😂好处系口味调整过更适合香港人嘅甜度,冇俄罗斯个种蚂蚁人嗜甜嘅程度😂朱古力味朱古力味浓郁!比蜂蜜味更好食!朱古力镜面系苦甜味可以中和番糕体嘅甜腻!最推荐朱古力味!系唯一可以清晒嘅味道!最后附上俄罗斯旅行嘅时候影低嘅千层蛋糕(虽然好平同
今次屋企人经过买番黎终于可以满足个好奇心喇👍🏻👍🏻
先讲总结:口感同质地偏厚实,同印象中嘅热量炸弹差唔多。
对俄罗斯甜品有兴趣嘅可以试吓,整体比俄罗斯散件好食😂
开心果味
中间与其话蛋糕却更似饼干
蜂蜜味
朱古力味
最后附上俄罗斯旅行嘅时候影低嘅千层蛋糕(虽然好平同好大件但伏已中的)