2010-11-25
21-11-2010铜记日本餐厅多的是, 但似样的意大利餐厅却好似比湾仔仲要少, 知道呢幢新商/食厦内开了间新的, 星期日 lunch 捉了同样喜欢意大利菜的朋友上嚟试试. Set lunch 有 soup/salad, main, dessert 及 coffee/tea, 当然一人一份各自食:-Table bread 系法包, 边位几脆, 但中间干得很又几韧, 劲隔夜 feel 好在 serve 时已烘热少少, 不然算得上难以入口. Soup of the day 系 carrot soup: 几杰身, 饮落无预期中的 carrot 甜味, 反而几重鸡汤 (?), 味道好 creamy, 虽然唔多似 carrot soup , 不过都几好饮.Main 拣了 chicken steak with porcini mushrooms, 卖相一般, 不过鸡扒肉够嫩, 皮亦算脆亦煎得香, 仲好似有阵阵 rosemary 味, 几好食 Porcini mushrooms 亦够香浓, 不过酱汁几咸吓, 有点败笔. 旁边的 veggies 烧 (煎?) 过, 不过我只食了薯仔...
21-11-2010
Main 拣了 chicken steak with porcini mushrooms, 卖相一般, 不过鸡扒肉够嫩, 皮亦算脆亦煎得香, 仲好似有阵阵 rosemary 味, 几好食 Porcini mushrooms 亦够香浓, 不过酱汁几咸吓, 有点败笔. 旁边的 veggies 烧 (煎?) 过, 不过我只食了薯仔... 薯味几香又粉粉的, 可惜无牛油汁同吃啦.
试了少少朋友的 pan-fried sole fillet, 外煎得好香, 唔油, 肉嫩滑, cream sauce 就够香够 creamy 但唔腻, 好食㖞
差不多食晒 main course, 侍应奉上一件 brownie 及一「楷」strawberry mousse cake, 原来就系 "Italian desserts of the day"? Brownie 食落朱古力味够, 但比预期中更甜更硬, 内亦混了好硬的唔知乜嘢 nuts, 唔太喜欢; strawberry mousse cake 系两层 "mousse" 中间夹住一层薄薄的蛋糕, "mousse" 层质地「鱼胶」/「啫喱糖」得很, 食落就系奶 + 天然士多啤梨的味道, 都唔难食的. 不过 on an absoluate scale 呢两件饼绝对唔得, 可以不试.
餐饮叫了 caffe latte: 闻落几香, 饮落咖啡底几浓亦苦, 奶味 ok, 不过奶泡密得来唔幼滑, 而且有唔少气泡, 可以更好吧; 旁边块 almond cookie 就甜得似 meringue , 送苦咖啡刚好, 不过我又唔太喜欢强劲的 almond essence 味...
朋友的 jasmine tea 饮落「香片」feel 得很 , 不过既然系 Mighty Leaf 牌 , 衰极有个谱的.
坐了 16 楼最近门口𠮶张台, 极近门口又喺正楼梯下面, 不过都叫自成一角, 可惜冷气唔多够, 愈坐愈焗又愈坐愈眼困
连加一每人约 $110 埋单, 唔贵, 整体亦觉得系似样的意大利餐厅, 铜记嚟讲可以一试的.