2014-10-18 3955 浏览
话说马鞍山间金满庭搬左,俾人闹到哗哗声,我自己系度谂,究竟呢间餐厅有冇咁好食呀? 仲要成日见到钻石山呢间爆哂棚咁,系今日呢个即兴嘅4人聚会就拣左等呢间嚟食。不过一如所料,真系等左我地成廿几分钟,我见到我班朋友都嬲嬲地,但我无理会~ 哈anyway, 总算入到去啦~ 我地坐到卡位添啊~ 个位都几有私人空间嘅~ 上海餐馆嚟讲佢嘅装修真系几开扬同光猛。餐厅提供左一碟头盘俾我地,系醉鸡,其实肉质都叫爽口,不过感觉真系放左好耐咁。我点左好多openrice食家们推介的菜式,真心推介嘅就只有担担面,真系好好食! 无论系面质同汤底嘅味道,我点咗少辣,真系有少少辣,但系佢嘅花生唔算太多,所以整碗面嘅口感都好balance,系食完想再食嘅item!见到menu卖相𠮶时,以为系似谭仔嘅云泥白肉,但系食后觉得谭仔好食好多。呢碟野附送左一碟细细地嘅辣汁俾我地点,但系无助佢系我地张枱嘅销情.....=_=" 𠮶阵肉嘅味唔系人人受得住,而我可以话俾大家知,我第二日谂返起呢阵味都依然系想呕。而呢碟火腿津白就普普通通,略嫌火腿其实没有火腿味,只是求其将佢地炒埋一碟。时令菜式- 蟹粉小笼包(4个)奉劝大家要一嚟就食,因
担担面
云白玉
辣汁
火腿津白
时令菜式- 蟹粉小笼包(4个)奉劝大家要一嚟就食,因为冻左真系唔好食架~ 皮唔厚,而且有空间俾肉同皮中间养住啲肉汁,蟹粉到最后先食得出,但系依然好好食。如果要挑剔,可能系蟹粉无令整个包都有𠮶种味。
蟹粉小笼包
呢度嘅砂锅云吞鸡其实真系唔错,首先我地叫半只鸡真系有半只鸡整返出嚟我地食,云吞份量适中,我地每人都有2粒食,而且云吞皮唔厚,佢条云吞皮裙好似水母咁好优美好系啲汤度浮下浮下~ 入口好滑好好食~
砂锅云吞鸡
虽然我饱,但系我仍然唔知边度可以塞得落甜品,我点左桂花酒酿丸子,因为我真系好钟意食佢酿过嘅糯米。不过呢度特别在,好多地方嘅酒酿丸子,丸子是吉的没馅,但这里是芝麻,有馅唔紧要,但唔好个皮薄到啲芝麻都就快流出嚟嘛.....
桂花酒酿丸子
不过仍然值得一赞系桂花味好出,糯米好多~
2014-10-15
担担面