2021-11-11
第五次Omakase - 鮨文讲到元朗食omakase,小升食过其中两间,现在食到鮨文,订位大约一个月左右就有得食,这间是元朗都算开很久,今次小升食omakase ,想试这间的云丹盛。Omakase$848有茶碗蒸,刺身五点,五贯寿司,云丹盛,手卷,汤,甜品茶碗蒸木鱼花高汤黑松露金箔,高汤表面有有很香既黑松露和金箔,里面有蒸蛋和白果元贝,材料都丰富刺身五点分别有右口鱼,间八,太刀鱼和带子配海胆。右右鱼带有油脂和少少柚子清香味,都几滑咁间八带有烟熏香味,油脂多到筷子夹唔到🤣,但都香既太刀鱼系烧左既,佢啲油脂逼晒出黎,有油香味,呢个唔错带子配海胆,用紫菜包住带子和海胆,口感唔错石垣贝,肉质爽脆,师傅把它拍落碟上,它即收缩曲起来,话我知原来咁做会令它爽脆啲五贯寿司大拖罗,口感好香,油脂平均,入口即溶秋刀鱼,配以切碎香葱白芝麻,有秋刀鱼既味加上配料,口感丰富吞拿鱼面颊,真系好少见,师傅将佢切成一块包上寿司后,然后用火枪略火灸一下,,食落去觉得嫩滑和油份香味右口鱼,师傅把它切成一块再火灸,带点烧焦香味牡丹虾,肉质饱满肥美,口感爽甜手卷右口鱼边手卷,师傅把它切成一块,用火枪烧一下,逼晒油脂出黎,铺
Omakase$848
有茶碗蒸,刺身五点,五贯寿司,云丹盛,手卷,汤,甜品
茶碗蒸
刺身五点
分别有右口鱼,间八,太刀鱼和带子配海胆。
右右鱼带有油脂和少少柚子清香味,都几滑咁
间八带有烟熏香味,油脂多到筷子夹唔到🤣,但都香既
太刀鱼系烧左既,佢啲油脂逼晒出黎,有油香味,呢个唔错
带子配海胆,用紫菜包住带子和海胆,口感唔错
五贯寿司
大拖罗,口感好香,油脂平均,入口即溶
秋刀鱼,配以切碎香葱白芝麻,有秋刀鱼既味加上配料,口感丰富
右口鱼,师傅把它切成一块再火灸,带点烧焦香味
牡丹虾,肉质饱满肥美,口感爽甜
手卷
右口鱼边手卷,师傅把它切成一块,用火枪烧一下,逼晒油脂出黎,铺系紫菜和饭上,卷成手卷,食既时侯,里面啲油份漏出黎,真系好香
云丹盛
全餐最瞩目,最期待的,一杯有小旧寿司饭,铺满大大粒三文鱼籽,然后再铺上海胆,心中哇一声,好邪恶添,我将佢啲饭和三文鱼籽海胆捞匀后,那个口感唔错,海胆唔会好醒反而好绵滑,三文鱼籽都好大粒又爽脆,系口到咬破左像食爆爆糖咁爆晒出黎
汁物系鱼汤,师傅同我讲呢碗汤好高胶质,我饮左后觉得好浓鱼味,同埋骨胶原
甜品系静冈哈蜜瓜
整体黎讲,呢餐都唔错,今次有震师傅主理,佢几好咁介绍每一样既产地,点食,又几好礼貌,我食完后,佢同我九十度鞠躬,还给我卡片,留下唔错既印象。