2018-11-15 6221 浏览
平日放假约埋朋友去尖沙咀行街再食晚餐,因为惊尖沙咀好多人好难揾位,一知道放假就plan定晚餐食咩,之前有几个朋友都推介过一间楼上西餐厅 – Shine,之前想去食,不过个次full booking食唔到,今次一个星期前喺openrice订到枱。🤪😍喺海港城行完街🛍,就过北京道揾个间餐厅,餐厅喺太子集团中心(地点好方便, 其实喺I Square 隔离),全座大厦有好多唔同餐厅,不过我哋食饭时间去都唔驶等好耐先入到䢂。Shine 就系呢座大厦嘅6楼,餐厅唔系好大,有bar枱位普通餐枱位。我哋订咗位,所以唔驶等位就可以入座,我哋被安排咗坐喺bar枱隔离嘅一张二人枱,自成一角,感觉好舒服,私隐度好高。餐厅灯光都偏暗,所以每张枱都有一个电子蜡烛,气氛都几好,无论同朋友👭黎食饭倾计,定情侣👫黎食饭,呢个环境都唔错!由于我唔饮酒嘅关系,我就拣咗杯mocktail🍹,mocktail都好多唔同选择,谂咗好耐要Mr. Cool 定Party Rock🤔,最后都系决定要Party Rock, 因为本身都唔系好钟意薄荷味。😛Party Rock – 唔会雪碧味太重,盖过晒其他嘢,mix得啱啱好🤩黄金蟹饼🦀

Party Rock

黄金蟹饼

黄金蟹饼🦀 – 见好多人都推介呢个,所以谂都无谂就叫呢个
啱啱炸起,超级热,切开咗见到入面满晒蟹肉
份量都几多,食落去个皮好簿,啖啖都系蟹肉,唔会好似平时食嘅蟹饼mix咗好多配菜👍🏻👍🏻
伴碟嘅配菜,应该系蕃茄沟埋黄椒,配埋个sauce, 酸酸甜甜,好开胃,食完咁大块蟹饼之后食埋个个配菜,即刻无咁滞。

水牛城鸡翼

水牛城鸡翼 – 上菜已经feel到热辣辣,鸡翼炸到脆卜卜,配埋个D酱,少少辣,好惹味🤤🤤
D酱啱啱好,唔好太浓味。同行朋友唔系好食得辣嘢,佢唔要咁多酱都食到。D酱好味到连伴碟嘅菜都食埋。

黑松露大啡菇意大利饭

黑松露大啡菇意大利饭🍄 – 一黎已经闻到好香嘅黑松露味,原只大啡菇放系面,先食一啖大啡菇,好juicy呀!
个饭好creamy,  除咗大啡菇,仲有好多杂菌,根本上每一啖饭都食到菇。

烧安格斯肉眼扒

烧安格斯肉眼扒 (7成熟)🐮- 烧得好靓,切开黎睇入面仲系粉红色,拣咗红酒烧汁,不过决定试一旧唔点汁嘅,牛味好浓郁,肉质好嫩。之后试下点汁食,个汁唔会太浓盖过个牛味,啱啱好!有好多唔同配菜,薯仔、菜、卢笋、同埋重点 ---- 焗蒜头!😏😏焗得啱啱好,配埋旧牛食一流。
牛扒除咗烧汁,仲有可以拣配青胡椒汁,好似几特别,下次可以试呢个汁。😋😚

整体感觉好好,环境舒服,食物选择多又好味,服务良好,不过下次想食一定要记得早D book枱!😅
2018-11-12
Party Rock