2010-08-19
由幼稚园食到依家,街市都搬左两次喇,几十年黎质数都会有上有落,时好时坏,但好采有 80 % 时间都系顶级排骨饭既,近日绝对系超水准表现。饭一定要用几种米混合煮成,比例同埋用啲咩野米绝对系商业秘密。林记啲饭又香又咽靭、干爽又有赵口,排骨香甜嫰滑,且啖啖肉,甜豉油清香甜味,捞饭一流。加埋传统既煮法,用薄薄瓦碗蒸饭,而且饭同排骨系分开各自蒸架 ﹗另外,用油纸做碟,吸去多余水份及油份,更令味道同口感提升 ﹗依度既排骨饭系我心目中,系全港最好食,全港第一位 ﹗排骨饭,主角,必食。阿林排骨饭返左黎喇,之前层经好烂食,饭差、排骨差、豉油差,但依家终于回复当年顶级水准喇 ﹗排骨香甜鲜嫰多汁,猪肉味浓,腌得够入味,口感松软,啖啖肉,好好好正。饭香、干爽且一粒粒分开,饭粒之间有空间,更能提升饭香及干爽度,而且淋豉油时能完全渗透,唔会痴埋一旧,似啲就系精髓。豉油非常清香且甜甜地,恰到好处、非常配合 ﹗一流享受 ﹗春蛋烧卖,系林记招牌点心,猪肉香又弹牙,而且口感实净,真材实料。佢真系可以蒸到每次都无水架㖞,系一滴都无架㖞,真不知为何,一定要试试。四宝鸡札,削左啲,腐皮蒸到干晒身,唔滑又干争争。配搭清爽,鸡柳、
四宝鸡札,削左啲,腐皮蒸到干晒身,唔滑又干争争。配搭清爽,鸡柳、火腿、珍珠笋及芋头,依家唔系食芋头最好既季节呢,唔系当灶时候,虽然我一向都唔食芋头。但用上珍珠笋,可以带黎一啲清香感,减去一点点油腻或啖啖肉感觉,都几好味。
干蒸烧卖,朴实大胆,返朴归真,猪肉就系猪肉,无肥膏无虾仔,就系咁简单,来一笼猪肉烧卖,再画龙点睛加点蛋黄点缀,绝呀 ﹗唔洗惊,虽朴实,但都几好食既。
食完埋单,咁既阵容都只系 HKD50 蚊,抵到您唔信 ﹗讲紧既系免茶钱,两碗排骨饭再加三个点心呀 ~