2024-07-30 1123 浏览
有很多人介紹這間的點心, 專登來試下, 可能期望過高 食物 : 中午去到, 食物選擇好少, 只有幾樣點心, 即管叫來試下鮮蝦餃 $14 ~ 價錢好平, 但食唔到鮮蝦味 香茜魚翅餃 $10 ~ 魚翅一定無, 只食到一團肉 四寶雞扎 $15 ~ 味道正常 豉汁排骨飯 $19 ~ 細細碗一個人份量, 味道偏淡, 好在枱面有豉油, 可以自己落 茶位 $6/人 ~ 叫咗普洱茶, 味道正常 環境 : 熟食中心比較迫, 如果要乾淨舒適的環境就未必有, 來這裡都是要懷舊一下 服務 : 姐姐會主動幫手攞點心 價錢 : HK$70/2人
有很多人介紹這間的點心, 專登來試下, 可能期望過高
鮮蝦餃 $14 ~ 價錢好平, 但食唔到鮮蝦味
香茜魚翅餃 $10 ~ 魚翅一定無, 只食到一團肉
四寶雞扎 $15 ~ 味道正常
茶位 $6/人 ~ 叫咗普洱茶, 味道正常
服務 : 姐姐會主動幫手攞點心
價錢 : HK$70/2人
2024-07-13
2024-06-11 1803 浏览
可能由於佢喺大埔墟熟食市場入邊,因此很多叔叔伯伯婆婆姨姨都會喺呢度食點心,啲嘢全部都新鮮整,通常都熱到傻,溫度就必定有保證。呢個雞扎,一樣係腐皮、雞柳、火腿,但熱就比民華熱得多。不過唯一唔好處就係始終都係因為佢喺熟食市場,難免去親都要搭枱,同屋企人好朋友嚟就冇所謂,同唔係太相熟嘅朋友嚟搭枱有啲尷尬😅啦。有啲真係唔黎唔知,例如一個人點樣食得晒一籠蒸包點呢。好似呢啲蒸包,佢又可以叫一個,兩個又平啲,三個又再平啲咁樣。可能又係,因為佢見點心即叫即蒸,又或是本身都用非常之熱嘅鬧爐蒸住,這個山竹牛肉就更見出色,大大嚿,中間香菜以及配料都甚多,另外嗰啲蔥以及喼汁味道是相當出色的。唔怪得呢個魚翅餃只係買$10 ,因為其實佢內裏都真係冇乜餡料,😂都係類似鮮竹卷那些肉餡,然之後外邊包一層薄薄的餃子皮,沒有什麼特別之處。

有啲真係唔黎唔知,例如一個人點樣食得晒一籠

山竹牛肉就更見出色,大大嚿,中間香菜以及配料都甚多,
另外嗰啲蔥以及喼汁味道是相當出色的。

唔怪得呢個
午餐
2024-06-07 1097 浏览
瞓唔著一早醒咗,難得今日放假又冇特別嘢做,諗起好耐冇食過點心,第一時間諗起西環新興同大埔林記,由於太懶唔想過海嘅關係,於是就坐巴士入大埔飲返個早茶。差唔多十一點嚟到大埔熟食中心,行去林記已經見到人山人海,好彩我得自己一個人好快就搵到個位先,一坐低即刻叫姐姐開返壼香片,嘆茶真係最緊要啲水夠熱,水滾就真係茶靚。即刻叫咗三籠點心醫返個肚先,蝦餃,燒賣同雞扎,真係去飲茶必叫嘅點心。燒賣啖啖肉足料,蝦餃皮薄,雞扎勁大舊,真係同細個飲茶食嘅點心一模一樣,食飽唔夠喉加多個山竹牛肉,真係飽到捧住個肚走~

2024-06-07
$60 (早餐)
  • 雞扎
  • 燒賣
2024-05-30 1063 浏览
首先,不得不提嘅係林記點心嘅營業時間,係由半夜三點到下午三點第一次下晝2點幾黎到,只剩少量點心,今次一於十一點幾就到。。。呢間位於街市上面嘅點心舖聽聞已有幾十年歷史大多數食客已是銀髮族。今次只係試食心態,2個人只叫左5款點心:1️⃣鮮蝦餃 $14 2️⃣乾蒸燒賣 $143️⃣馬拉糕 $9 4️⃣四寶雞扎 $155️⃣豉汁鳳爪 $14整體來說,同平時酒樓嘅點心確實味道有些不同,唔知係保留左傳統嘅製造方式或是其他原因,只可以說或者呢d就係叫古早味。但價錢比起酒樓差唔多平一半,茶錢只係$5,$6,今時今日真係好抵!

呢間位於街市上面嘅點心舖聽聞已有幾十年歷史
1️⃣鮮蝦餃 $14
2️⃣乾蒸燒賣 $14
3️⃣馬拉糕 $9
4️⃣四寶雞扎 $15
5️⃣豉汁鳳爪 $14

2024-05-24
2024-05-26 922 浏览
之前經過見到D價錢幾相宜,今午就去試下。係熟食中心裏面,預左環境唔會太好,正式得幾個十張八張熟食中心枱,左攝右開都係多幾張,迫狹就一定,不過左右隔離舖,叫杯奶茶,加件多士又可以坐,來個cross over都幾得意。12点多來到,只賣剩四款食物,排骨飯19,燒賣14。排骨有肉味,唔係拿到一舊舊,米飯就唔算香,燒賣一定人手掣,賣相一般,但唔難食,另茶錢6蚊位,普通茶樓質素的茶葉。這些食店賣食物外就是賣人情味,客人多與員工熟絡。我同枱另2對無獨有偶都是看了媒體介紹才來,都表現出有些微言,不過百貨賣百客,特登來就無謂,行過經過試下都是一種體驗。
之前經過見到D價錢幾相宜,今午就去試下。
2024-04-27 1439 浏览
今朝一早俾人捉咗去街市樓上嘅熟食中心飲早茶,都幾迫人幾多人幫襯,等咗一陣先有位,仲要搭枱,不過啲點心味道又真係唔錯嘅,同埋價錢平。叉燒包一碟有兩個,都幾大個,入邊啲餡都OK,都有啲叉燒肉絲喺度。蒸牛肉腸粉好滑,係咁多款點心之中最有驚喜嘅一款。燒賣就麻麻哋,好似鹹咗少少。蝦餃好食,皮夠薄,入面粒蝦仁都算幾新鮮。雞扎入邊有蟹柳都幾搞笑,整體味道唔錯嘅,舊芋頭唔夠粉。走嘅時候先至見到原來茶錢有分公茶同埋名茶,公茶$4位,名茶$6位。
蒸牛肉腸粉好滑,係咁多款點心之中最有驚喜嘅一款。
燒賣就麻麻哋,好似鹹咗少少。
蝦餃好食,皮夠薄,入面粒蝦仁都算幾新鮮。
2024-04-23 888 浏览
-市政大廈上熟食中心的週末坐滿了本地爺爺奶奶 很是人潮洶湧幾十年如一日的那種簡樸大排檔風味和貼地氣的搭台文化自然而然成為本地人的集體回憶.形式多樣是意料之內沒想到的是還有平價早茶-林記點心便決定一起坐下 慢慢一盅兩件~.來上一籠燒賣 略微彈牙可口輕輕咬下鳳爪的關節 來自豆豉香糯在香港 難得一遇的廣式腸粉居然在熟食中心碰見雖然沒有瘦肉加蛋的那些花樣但淋上濃郁的醬油 那油然而生的滿足感一步到胃
市政大廈上熟食中心的週末
坐滿了本地爺爺奶奶 很是人潮洶湧
幾十年如一日的那種簡樸大排檔風味
和貼地氣的搭台文化
自然而然成為本地人的集體回憶
形式多樣是意料之內
沒想到的是還有平價早茶-林記點心
便決定一起坐下 慢慢一盅兩件~
來上一籠燒賣 略微彈牙可口
輕輕咬下鳳爪的關節 來自豆豉香糯
在香港 難得一遇的廣式腸粉
居然在熟食中心碰見
雖然沒有瘦肉加蛋的那些花樣
但淋上濃郁的醬油 那油然而生的滿足感
一步到胃
難得大埔墟街市入面有一間平民得來又傳統嘅手工點心店,梗係要去得閒同屋企人飲個茶食點心☺️雖然去到都坐滿曬,但係只要姐姐總會搵到位比你😆,好快就有位👏🏻.🍚豉汁排骨飯($18) 鳳爪(+$1)呢個係必叫‼️排骨唔似出面食嘅,食落似係新鮮排骨,肥瘦適中唔會話淨係一味肥膏😝啲飯係蒸個時吸收晒排骨嘅精華,食完仲encore多碗😋不過覺得加鳳爪得一隻有啲sad,想食可以另外叫一籠會開心啲😂🐓四寶雞扎($14)抵食之選,一碟有兩舊雞扎,有芋頭、雞髀肉、蟹柳。雞髀肉好入味,又唔會好鞋。芋頭都蒸得啱啱好😋🦐蝦餃($14)相對其他呢個就有啲失色,雖然餡料有好多同埋味道都好鮮甜,不過個皮就厚左啲,整體冇咁好食😗.🥢燒賣($14)呢個價錢仲要比四粒手工燒賣,味道雖然冇特別出色,但係食得出係手工製,覺得值得大家都可以嗌嚟試下😚順帶一提,啲茶都好有驚喜,以性價比嚟講,真係滾水茶靚🫖.評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:$40-60.📍 林記點心 (大埔)大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS08-09號舖
🍚豉汁排骨飯($18) 鳳爪(+$1)
排骨飯

🐓四寶雞扎($14)
雞扎

🦐蝦餃($14)
🥢燒賣($14)

順帶一提,啲茶都好有驚喜,以性價比嚟講,真係滾水茶靚🫖
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:$40-60
📍 林記點心 (大埔)

排骨飯
雞扎
  • 豉汁排骨飯
2023-08-18 1508 浏览
林記~ 真心有啲就點心唔係正統,味道OK,點心$10 ~$14嘅價錢,茶錢$3@1個,真係對得住有餘,成班公公婆婆喺飲茶食嘢吹水,眼見好似仲開心過去大嘅酒樓,幫班後生等位嘅公公婆婆~今日我叫左雞札~ 味道ok 有朋友曾話用蟹柳喎,你都岩?$14 你想點?蝦餃 ~ 皮唔厚,味道偏淡 ,ok 嘅 ,但皮爆開魚翅餃 ~ 正常啦 比起坊間細少少雞絲粉卷 ~個料同 魚翅餃 一樣,粉皮冇過火,冇爆 整體味道上嚟講 唔錯嘅 ~ 但如果你有比較執着嘅朋友就唔係好建議你介紹佢去

今日我叫左
蝦餃 ~ 皮唔厚,味道偏淡 ,ok 嘅 ,但皮爆開
魚翅餃 ~ 正常啦 比起坊間細少少
雞絲粉卷 ~個料同 魚翅餃 一樣,粉皮冇過火,冇爆

2023-08-13 983 浏览
而家手工點心買少見少,難得呢間小店仍然堅持凌晨時段開工做點心,阿姐話佢凌晨四點鐘開工佢都唔係話唔得人驚,真心敬佩。因為坐得遠,阿姐好好人話攞啲點心俾我哋慢慢揀,佢攞咗八樣,我哋兩個人就話全部要晒,費事咁重叫佢攞嚟攞去啦,本來仲想叫腸粉,不過阿姐話食晒先再叫,如果唔係凍咗會冇咁好食,真係細心。咁多樣嘢之中最好食係蝦餃,細細粒,餃皮夠薄,有時WU係好鍾意食嗰啲巨型蝦餃,食咁大粒蝦不如我直接食鮮蝦好過啦,蝦餃就係蝦肉筍絲同埋膠皮嘅混合味道。燒賣都唔錯,傳統燒賣上面加啲蟹籽,餡料撈得唔錯。鵪鶉蛋燒賣都OK,最主要係入面粒肉新鮮彈牙唔會霉霉地嘅感覺。山竹牛肉、鳳爪同埋鮮竹卷就正常水準,都好食嘅。鴨腳炸舊芋頭就唔夠粉,雞扎無啦啦加條蟹柳就有啲奇怪。整體唔錯,可以encore。
扺食,四款點心每款 $14,茶位$5⋯ 食品質素緊隨其價錢。佢客似雲來,理論上啲點心應該好新鮮,腸粉見到係一路賣一路整,但係鴨腳扎啲芋頭竟然係有截係乾身,百思不得其解。蝦餃係用$20一斤嗰啲細蝦,但係都有蝦味,有人搣埋殼俾你食,重想點?見到好多人都係點盅頭飯,可能嗰啲先係好嘢。店員同老客戶關係好。聽到有店員問:阿伯你凍唔凍啊,凍我就閂細啲個風扇~ 🥰剛好食到汗流浹背嘅我,成個變定格⋯ 好在阿伯話:唔凍唔凍 😄

2023-03-11 1423 浏览
星期六下晝兩點鐘嚟到竟然好多嘢都賣晒,好辛苦先至搶到以下嘅點心:燒賣:呢間嘅燒賣真係唔錯,因為自家製所以d肉好新鮮。魚翅餃:而家好似好少地方食得到,係細個嘅味道,最鍾意食個餃子餅整到好薄嘅皮,即係好似魚翅嗰塊。牛肉腸:牛肉就普普通通啦,不過佢個腸粉皮好好食,唔會林pat pat。豉汁蒸排骨:啲排骨偏瘦,幾好。反而蒸飯就仲有好多,不過都係得兩款,分別係排骨飯同埋肉餅飯,因為已經叫咗蒸排骨所以就揀咗肉餅食。

燒賣:呢間嘅燒賣真係唔錯,因為自家製所以d肉好新鮮。
豉汁蒸排骨:啲排骨偏瘦,幾好。
2023-02-08 988 浏览
排骨飯真係好好味,排骨冇雪味,我食咗兩碗😁😁。飯也不濕,會再來幫襯😃如果排骨飯有分大碗和細碗最好,下次可以叫大碗,加杯熱茶就夠晒飽,唔洗買兩碗細碗,下次試吓點心先。

2023-02-04 869 浏览
林記點心位於大埔墟熟食中心(好多又平又好食嘅老字號🤤🤤),搭lift 上二樓轉右就會見到🫖 點心好抵食,啲姨姨都好好人(我哋洗漏咗筷子,諗住就咁用,點知佢見到,幫我哋沖一沖🙈🙌🏻)經過大埔嘅話,不坊一試,不過要預多人同搭枱🫖🫖 同埋可以早啲去,太晏點心會賣晒🥢1️⃣ 豉汁排骨飯($18)排骨好嫩好香,豉汁喺枱面,自己按需要添加🍚🥄 (想試牛肉飯,但賣晒🥲)2️⃣ 香茜魚翅餃($10)餡料主要以蔬菜為主,健康爽口🥦🥬 3️⃣ 乾蒸燒賣($14)偏大件嘅茶樓燒賣🫖🤤✏️ 茶位每位$5———————————————————🌈如果你中意呢類型嘅內容,可以follow我哋Instagram @metropoliture.hk🙌🏻🙌🏻🥰

1️⃣ 豉汁排骨飯($18)

2️⃣ 香茜魚翅餃($10)
餡料主要以蔬菜為主,健康爽口🥦🥬

3️⃣ 乾蒸燒賣($14)
偏大件嘅茶樓燒賣🫖🤤

✏️ 茶位每位$5

———————————————————

2022-08-10 1685 浏览
打風去咁遠係唔岩架😗不過打風飲茶是常識吧😜反正冇覺好瞓~去好出名嘅林記~但!試一次就好⚠️叉燒腸-還好吧!粉睇落係有啲厚,但食落口又唔會棉胎咁!叉燒就麻麻地!鵪鶉蛋燒賣-我本身對呢樣野係有啲要求的,呢碟60分啦~鴨腳扎-一樣係中規中矩,冇特別。雞絲粉卷-算係懷舊點心之一,呢個都貼近細個食到個種味道,不錯👌🏼魚翅餃-普通,認真係冇乜特別~牛肉球-正正常常,一樣係冇特別!排骨飯-睇樣好似幾好,食落就唔得啦⋯總結:平係好平,但個人覺得味道更重要!
打風去咁遠係唔岩架😗
不過打風飲茶是常識吧😜
反正冇覺好瞓~

去好出名嘅林記~但!試一次就好⚠️

鵪鶉蛋燒賣-我本身對呢樣野係有啲要求的,呢碟60分啦~
鴨腳扎-一樣係中規中矩,冇特別。
魚翅餃-普通,認真係冇乜特別~
牛肉球-正正常常,一樣係冇特別!
排骨飯-睇樣好似幾好,食落就唔得啦⋯

總結:平係好平,但個人覺得味道更重要!
2022-07-02
早餐