本人系一个越南粉黐, 以前系加拿大住差唔多每个礼拜都食三四次. 但系自从返咗嚟香港成日都揾唔到碗好味嘅, 好多时揾到汤底好啲料就唔好食, 一系就啲香草好似黐金薄咁净系畀得两三片...或者就算一开始好味, 过咗几个月啲quality就逐渐减低, 最后变到食都唔想食今日早餐时间系黄埔行开, 见到有间新开嘅越南餐厅, 一碗早餐生牛肉粉 $42 包埋杯嘢饮就走入嚟试 (可以讲话完全冇任何期望, 因为通常门面装修靓 但系价钱亲民嘅话里面啲嘢食都麻麻, 一系就贵到发癫 $1xx 一碗)。 我为咗试下唔同配料,叫咗三𩠌 佢有好多嘢拣,我就拣咗生牛肉牛展同埋牛肋肉 (好少食越南粉见到有呢个𩠌拣, 拣完都有少少后悔因为如果处理得唔好会好韧)(见到咁多新鲜香叶真系好开心, 仲要唔会啡啡黑黑, 系新鲜嫩绿)估都估唔到系出嚟大有惊喜! 我通常钟意好多香叶, 所以都会同阿姐讲要多青, 不过出面好多餐厅都系求其帮你加多几粒葱就算... 点知呢度出到嚟真系成碗都系香叶呢样嘢真系抵赞。试咗一下个汤底, 完全有当年系加拿大食嘅𠮶个感觉! 啲生牛肉, 牛展同埋牛肋肉 都做到非常淋滑, 有牛肉味之余连啲生牛肉都有返咁上下厚

估都估唔到系出嚟大有惊喜! 我通常钟意好多香叶, 所以都会同阿姐讲要多青, 不过出面好多餐厅都系求其帮你加多几粒葱就算... 点知呢度出到嚟真系成碗都系香叶呢样嘢真系抵赞。试咗一下个汤底, 完全有当年系加拿大食嘅𠮶个感觉! 啲生牛肉, 牛展同埋牛肋肉 都做到非常淋滑, 有牛肉味之余连啲生牛肉都有返咁上下厚度唔系出面切到好似parma ham半透明𠮶啲。 就连啲金边粉都几爽弹, 食落去有少少咬口𠮶种,正~!

(肉质靓又有牛味,正~!)

最后𠮶碗粉,我连个汤底都差唔多饮晒, 作为一个早餐呢个真系一个大满足, 加上呢度阿姐同埋老板娘态度都好好, 会主动同啲客倾计笑容又好, 啲熟客入到嚟都会主动同所有人打招呼, 睇得出佢哋平时对客嘅态度都应该几好。 听老板来讲个处系特登喺越南请过嚟, 所以会做到好地道嘅味道~
(唯一命中不足系佢用嘅辣椒酱唔系公鸡牌, 如果系嘅话就真系完美)

(汤都忍唔住差啲饮哂)

好耐冇试过喺香港食完一碗越南粉会有咁圆满嘅感觉, 睇嚟我嚟紧应该会成日过嚟帮衬 👍🏻👍🏻👍🏻
2024-08-26
用餐时段