2023-02-18
20230217 惊喜嘅生日饭朋友同我补祝生日🙌🏻一入去就好有日本嘅居酒屋感觉,对住仲未有时候返「乡下」嘅我,简直可以解一解思乡之情😆首先,我朋友早到,叫咗呢枝清酒饮住黎等我🙈呢枝清酒本身米味浓,偏甜, 冻嘅时候果香味好出,薄身啲,但暖啲嘅时候,口感就厚身唔少,带多少少辛辣感觉,对于唔太钟意饮太甜嘅酒嘅我,都觉得值得推介👍🏻之后到前菜~海胆海鲜杯: fresh 同醒胃清酒煮蚬,好大粒好鲜味好甜 ,清酒味好出,但系又唔会好抢!主食!𩽾𩾌鱼肝寿司:唔油,沙甸鱼味好出,好fruitful!❤️三文鱼腩寿司:正常发挥剑鱼腩寿司:有惊喜!!好creamy!啲油出哂嚟,好香!😋油甘鱼腩寿司:好香,啲油又系出哂黎!但佢个鱼味好出,好好味!!👍🏻火炙北海道带子寿司:中间嘅sauce有惊喜带出鲜味,有三重味道嘅感觉,炭烧香好重,最尾个after taste好重👍🏻👍🏻缟虾寿司:因为无甜虾寿司,个waiter就推介呢个缟虾寿司,好新鲜好香!🫶🏻火炙平目鱼边群边寿司:少少smoky,厚身爽口弹牙!鱼味好出,creamy味都好出☺️题外话:鼓油好出色,将食物嘅鲜味带得好出!增色不少!烧鸡胸软骨:香同有咬口!烧鸡子
朋友同我补祝生日🙌🏻
之后到前菜~
海胆海鲜杯: fresh 同醒胃
清酒煮蚬,好大粒好鲜味好甜 ,清酒味好出,但系又唔会好抢!
主食!
𩽾𩾌鱼肝寿司:唔油,沙甸鱼味好出,好fruitful!❤️
三文鱼腩寿司:正常发挥
剑鱼腩寿司:有惊喜!!好creamy!啲油出哂嚟,好香!😋
题外话:鼓油好出色,将食物嘅鲜味带得好出!增色不少!
烧鸡胸软骨:香同有咬口!
烧鸡子:同打边炉口感完全唔一样,唔爆酱嘅口感,相对实在啲,少少粉肠嘅粉感觉,香嘅!估佢唔到🤣
烧鸡肠:好香胡椒味,爽口带少少粉,少少卤水鹅肠嘅感觉,但更香,有少少烟肉咸香味,aftertaste带少麻👍🏻
七里香:超级香!!!🤩爽口,𠮶浸油爆晒出嚟🫶🏻🫶🏻
烧鸡髀肉:正常发挥
越见免治鸡肉棒:几爽口几香,可能因为最后食,冻咗,只味好味但唔惊喜😌
最后,因为啲酒未饮完, waiter又推介左几样嘢食,有啲𩠌酒都真系几有趣几特别!
烧银杏:真心几特别,因为未试过,无甘苦味,几好𩠌酒
烧翠玉瓜:厚身,味道鲜甜
烧鸡皮:脆香,送走真系一流,特别系将鸡皮放落个口入边,然之后再加一啖酒浑埋一齐,𠮶种香味,简直加倍!!🤩
虽然2个人咁样食都真系唔平,但啲野食真系对得住个价,仲有唔少食物系有惊喜!😍对于一个好钟意食嘢但又好懒打食评嘅我,最后会打食评,都真系唔容易🤣