2014-06-29
呢度系位于中环闹市区嘅私房菜餐厅采用全开放式设计所有嘅食客都系围住一个Bar枱中央就系厨房所以可以一边食野一边睇住厨师煮野食餐厅只接受订位无Walk-in我哋自己带咗支89年Mouton所以冇系餐厅叫酒开瓶费$350同一般私房菜一样食客都系冇得拣食乜嘢全部都系由厨师安排今晚一共有十道菜第一道菜:Oyster, Snap Pea, Yuzu, Yogurt生蚝系来自南非里面有个辣辣地嘅酱汁作为第一味开胃菜系个好唔错嘅选择但如果辣度减低少少食到生蚝的鲜味会更好有样嘢要称赞嘅系厨师知道食客要用手去揸住个蚝壳所以特地俾左用Test Tube装成既水俾食客倒落个Napkin度造成湿纸巾抹手第二道菜:Tuna, Sea Urchin, Espelette, Rice呢味系餐厅既Signature Dish呢度菜卖相非常之靓碟上左面有粒结左冰既提子提子浸左Chardonnay白酒食落去冻冻地苦苦地几得意中间有呑拿鱼他他伴以新鲜海胆海胆非常之新鲜呢个里面都系配左小小辣辣地嘅汁连埋碟上边嘅米通粒一齐咬食落去好有层次好好味最后用右边既红毛丹作呢道菜既收尾Very Nice第三道菜:Blue Lobster
餐厅采用全开放式设计
食客都系冇得拣食乜嘢
全部都系由厨师安排
今晚一共有十道菜
第一道菜:
Oyster, Snap Pea, Yuzu, Yogurt 生蚝系来自南非
里面有个辣辣地嘅酱汁
厨师知道食客要用手去揸住个蚝壳
所以特地俾左用Test Tube装成既水
俾食客倒落个Napkin度造成湿纸巾抹手
第二道菜:
Tuna, Sea Urchin, Espelette, Rice 呢味系餐厅既Signature Dish
呢度菜卖相非常之靓
食落去好有层次好好味
最后用右边既红毛丹作呢道菜既收尾
Very Nice
第三道菜:
Blue Lobster, Snail, Fennel, Bone Marrow 有法国南龙虾、法国蜗牛同冲绳嘅海葡萄
食之前厨师再为我哋淋上热辣辣嘅龙虾汤
龙虾非常有惊喜
因为原来厨师系龙虾上面沾左d脆粒
食落去外脆内软
口感非常好
其他食物整体都好不错
第四道菜:
John Dory, White Asparagus, Hollandaise 个鲷鱼煎到8成熟
入面好嫩滑
上面系块炸到好脆既烟肉
下面系白露笋
侧边有厨师自家调配既荷兰酱
个sauce加左少少辣味
Overall ok
第五道菜:
Black Truffle, Fennel
原本呢味系Truffle Egg with Parmesan
因为我唔食Cheese所以Chef改左Fennel
落左好多Truffle Sause 所以好香松露味
入面个菇咸左D
呢味属于普普通通
第六道菜:
Duck, Lychee, Cucumber, Chanterelle 呢道菜卖相好精致
我地睇住三个厨师砌个伴碟砌足15分钟
个春卷冻左同淋左
全碟最好味系个荔枝
劲甜
第七道菜:
Iberian Pork, Razor Clam, Broccoli, Kimchi 有两件黑毛猪
一件系”烧肉”型
个皮唔够脆,咬落有d韧,而且入面太肥
另一件望落似”和牛”
食落同望落有个好大既落差
以为入口溶化,点知好”鞋”
要赞系个大葱
入面放咗d好creamy sauce
好创新好好味
第八道菜:
Corn, Coconut, Mango, Kaffir Lime 呢味 甜品望落好似Mango Sushi
食之前厨师再加左d冻冰冰有椰子味既野
连埋个芒果「Sushi」(糯米饭)食
好味到震
个甜品真系好好好好食!
第九道菜:
Canadian Maple, Pili Nut, Orange, Bacon 超特别
上面块脆片红色既系烟肉!
估唔到可以咁夹
我觉得呢个Chef整甜品真系好叻!
第十道菜:
Warm Madeleine
其实系平时食开既法式小蛋糕
睇住即焗的
但唔系特别好食
Overall Conclusion系有米芝莲一星质素
呢个价钱绝对物有所值!