2022-11-25 3220 浏览
一般坑腩面都比牛腩面贵就众所周知,但呢道既坑腩面食完一定唔觉得贵,简直系扺食!因坑腩肉质嫰滑,口感松软而有咬口,牛肉味会慢慢惨至全口腔,肥瘦比例刚刚好,食到每层肉的新鲜肉汁。每次食粉面都好,碗面一放落黎,我就会闻一闻,继而立即饮啖汤。呢碗面闻一闻就好精神,新鲜香葱及芹菜香味由热汤带出扑鼻而来,不得不立即拎起匙羹饮啖汤,不得了!够热,汤清而鲜甜,一D油腻感都无,再连埋香葱芹菜夹注面,面质弹牙,虽然面条粗但绝不死实实,仲好有面香味。再试埋旧萝卜,萝卜绝不失礼,清甜够入味。食下面,食下坑腩,食下萝卜,试左好几啖,嗒真原味之后,最后忍唔住都要试埋旁边的辣椒油(其实我一早想试)因呢碟细细的辣椒油,色泽吸引,香喷喷。结果,加埋辣椒油,令成件事再升华,又香又够辣又清甜又有牛肉味,不得了!当然,最后连汤都饮埋,清哂!大满足!如果钟意坑腩面,一定要黎试试。

如果钟意坑腩面,一定要黎试试。
东记清汤鲜坑腩关庙面
题外话/补充资料: 舖头新开,地方大,整洁,旁边有书本及表演台,感觉舒服自然,都好Chill,服务好,老板仲非常见谈亲切。因为呢碗坑腩面,评分不得不爆分,哈哈
2022-11-23
东记清汤鲜坑腩关庙面