2014-10-23 3191 浏览
我最爱食辣,终于试到满江红喇 ﹗成日经过都想黎试,但辣友不多又难约时间,撞啱今晚朋友仔得闲,又幸运地唔洗等位即时入座,爽呀 ﹗第一次黎梗系细心咀嚼下份 menu 先,两个人叫唔到太多种类,一定先试招牌菜啦。依度有限时还枱机制,火锅两个钟、小菜个半钟。朋友仔仲话担心唔够时间,第一次出黎食饭咩,点都有个慨念挂。系依度食小菜有个半钟足够有余啦,食多转都仲得。真系好多菜色选择㖞,花多眼乱又胃食,好难谂呢 ﹗有辣有唔辣,最后决定叫套餐,唔洗谂。见全部侍应、带位、落单、传菜都系目无表情,系唔系如果帮川菜馆打工都会特别燥呢?服务麻麻地,完全感觉唔到殷勤有礼。环境都好宽落,抽风仲好好添,感觉通爽。见有好多食客都系操北京话或国语㖞,都几受大陆客观迎。麻辣猪耳,免费前菜,小麻微辣,热身菜。软骨脆卜卜,肉质少弹,唔错,再冻小小就更好,绐终系凉伴菜式。冻洛神茶,味道都几蜜桃茶架㖞,系我既。柑桔蜜,同杯大既 hoggarden 差不多巨形,朋友既 ﹗例汤鸡脚汤,非常浓味,系咪真材实料架?味道有点浊,感觉有点假,味精?肉精?口水鸡,非常正呀 ﹗第一次食到咁好味既口水鸡。多种香料味道丰富,麻辣中带点甜味,麻辣汁调得厚而杰,浆住嫩滑鸡肉一齐食,好味道 ﹗其他酒楼、饭店只系水汪汪口水鸡同满江红无得比。清炒生菜,跟例汤一样常浓味,到底落左咩呢?不过好有镬气,生菜爽嫩多水好好食㖞,非常满意,食多两啖先 ﹗水煮鱼,menu 写住有大中小辣拣,但套餐上面无㖞,只显示小辣,唔知套餐可唔可以拣呢?我想食中辣呢。仲有水煮牛、田鸡我都想试架 ﹗鱼片够滑,鱼味算满意,质感弹力不足,有点腍,不过劲劲劲多骨㖞。小辣颜色唔系好红,不过食落够晒刺激 ﹗味道浓郁,麻辣混合多种香料,好刺激又够辣 ﹗垫底只得几条普通薯粉,孤寒左啲㖞,真系十条都无啰。担担面,依个真系要拍手掌 ﹗食过咁多间川菜既担担面,面条都系腍劈劈又无味,但满江红既面够硬够弹牙又有赵口,汤底浓郁带微辣,非常好食 ﹗好有添食既冲动 ﹗推介 ﹗麻酱面,有惊喜 ﹗跟担担面同样做得十分出色 ﹗好好味 ﹗面够硬又够弹,挂汤力强,麻酱香口浓郁。一辣一唔辣,两款面都咁好食,点算好?﹗

麻辣猪耳
口水鸡
冻洛神茶,柑桔蜜,例汤鸡脚汤
清炒生菜
水煮鱼