2012-10-17
认识 Ms B , 系因为o系 Facebook 见到一位商台 DJ 送左个蝴蝶之吻比朋友睇到佢 D 相 , 好靓好靓 , 好多个 DJ 有打店名 , 好让我揾到 Ms B o既网页一览之下 , 原来个蝴蝶之吻要 $ 980 , 再睇睇其他款式 , 揾到另一款 , 同样系有七彩彩虹蛋糕 , 无左蝴蝶换上彩色绵花糖 , 只需 $ 580 .就o系o个时我己经决定要o系妳生日o既时候 , 送你一个七色 Rainbow =)一个星期前 , 我打过去金钟店查询订蛋糕事宜 , 男店员有礼地解释因为金钟分店只系一个 pick up point , 所以订蛋糕要打返去中环店佢仲比埋中环店个电话我 , 不过我最后都系亲自去左落单 ~Ms B 总店位于中环 , 唔熟香港 d 路o既话都真系几难揾 ,好在佢附近有大家耳熟能详o既食店 , 所以识饮识食o既朋友应该无难度Ms B 就O系九记牛腩及胜香园再直上o既不远处 , 店面软暗但橱窗蛋糕好抢眼今次到来订购蛋糕 , 深深感受到店员o既亲切同热诚 , 佢细心向我介绍每款我有兴趣o既蛋糕, 知道我住得远 , 又 mark 低 " 雪冻 d " o系张订单度 ,
佢仲比埋中环店个电话我 , 不过我最后都系亲自去左落单 ~
Ms B 就O系九记牛腩及胜香园再直上o既不远处 , 店面软暗但橱窗蛋糕好抢眼 今次到来订购蛋糕 , 深深感受到店员o既亲切同热诚 ,
佢细心向我介绍每款我有兴趣o既蛋糕, 知道我住得远 ,
又 mark 低 " 雪冻 d " o系张订单度 , 最后我都决定o系金钟拎蛋糕
而因为蛋糕其实都系o系上环店整好再送过去金钟 , 所以食评打o系呢度较洽当
o个边都系雪返o系普通雪柜且无干冰提供 , 所以店员提议我可以带备保温袋去
佢仲好有耐心咁图文并茂教我点样行去金钟分店 , 服务态度超赞 !!
13/10/2012 ... 听从那位小姐所提供o既路线 , o系金钟廊出口出 ,
上返 2/F , 沿住玻璃天桥通往太古广场 , 同样系远处见到店内较暗 ,
但亦同样因为色彩缤纷o既招牌蝴蝶图案 , 所以好易认出 ~
原来呢度唔只系 pickup point , 更设有堂食 , 座设超级精美 ,
当日黎到时应该系 Tea Time , 不少座上客 , 似乎有 d 唔错既 tea set xp 接过蛋糕 , 我小心翼翼将佢护送返沙田 , 晚上 12 点 ,
怀住紧张o既心情送上蛋糕 , 祝妳生日快乐 , 新一年事事顺心 单从外表 , Rainbow connection 有尤如天使蛋糕般白滑o既饼身
上面架著三道由三色纽纹绵花糖弄成o既小彩虹 , 说真的不怎突出 真正令人哗然o既 , 系内心那迷人美艳o既彩色海绵蛋糕 ,
吹过随蛋糕附送o既金色高雅蜡烛后 , 最高潮o既切蛋糕环节即将展开 妳毫不知情都能感受到切落去o个一层一层o既感觉 , 应该系 d 生果 xd
一直切到最底 , 呼之欲出o既脆脆饼底裂开 , 看到彩虹了 !!!
虽然我己经睇过无数张呢个蛋糕o既相 , 但呢一刻我o既兴奋不比妳少 呢个价值 $ 580 o既蛋糕 , 单睇彩虹中分别系紫 , 红 , 绿 , 橙 , 啡 ,
每层味道各有不同 , 中间夹住与蛋糕配好颜色o既鲜果 ,
即绿色系奇异果 , 橙色系香桃 , 红色o既当然系士多啤梨 染色o既海绵蛋糕 , 同外层幼白o既忌廉一样 , 柔滑香软
整体口感同味道都非常丰富 , 绝无过甜或太腻 , 食大大件都得
紫色蛋糕无鲜果 , 但有著微微o既香芋味 , 分开食会较明显 ,
由其系夹埋最底o个层脆饼一齐食 , 系配生果外o既另一番滋味
## 原来 500gm o既蛋糕都唔系我想像中咁细个 , 两个人都要食三日
呢个如此内外兼备 , 仿如艺术品般o既高质素蛋糕 , $ 580 比得心服口服
虽然可能系只此一次 , 但呢个唯一却令人留下美好o既回忆 ~