2012-01-26 271 浏览
夜收工,湾仔真系无咩选择,来得最多都应该系这间老店,因为真系开得够夜,食了好几次,又分享下。食上海野,小龙包真系少不免会叫到,这里有五只同十只既供应,小龙包皮薄薄,肉味就普通,稍为淡身,汤汁都几多,水准都不错的。冷盘除了肴肉系常叫,海哲分蹄都系我既选择,因为肴肉水准真系一时时,好的时候系一半肉一半果冻状,一般般的时候全部只系实实的肉,好影响咬口同味道。反而个海哲就食几次都好错,食落爽脆,唔系一味落麻油。分蹄都唔错,都系爽爽的,系冷盘既好选择。鳝糊,水准正常,不过其实好多地方做鳝糊做得好潺下,要食正常的,都真系要睇彩数。担担面,汤底系偏向麻酱味,用上幼身面条,都几唔错。除了上海小菜,其他小菜其实都做得唔错,最强劲的,首推黑椒猪手,猪手软腍,黑椒味浓郁,用黎送饭无得顶。另一款食过的系椒盐田鸡,田鸡就好一般,虽然有好多只脾,不过真系整得好腍,无椒盐应有既香口,不过亮点系个面底,非常香脆,用黎做炒面都唔会太失色。有时一个人,都可以要客饭,客饭我通常都系要狮子头,有肉有菜,肉唔系一夹就散,用黎捞饭真系无得倾。仲有个例水,都系四十几蚊,都几抵食。上海甜食除左豆沙锅饼,仲有自家制既芝麻汤丸,软熟非常

小笼包
肴肉
海哲
担担面
黑椒猪手
椒盐田鸡
客饭狮子头
客饭汤
上海甜食除左豆沙锅饼,仲有自家制既芝麻汤丸,软熟非常,系豆沙锅饼以外既选择。
芝麻汤丸
一个人可以食个客饭,多两个人可以叫𩠌,做左咁多年,都依然做得唔错的老店。