2018-12-15 87 浏览
星期日,同阿妈去咗上环行海味街,由上环𠮶边开始行到西营盘,阿妈有收获,但我哋行到尾想回程先发现原来已经两点几我哋仲未食嘢,喺呢个住宅区,细细间嘅食店其实为数唔少,见到呢间主打台式食物的门面唔错,贪佢坐得舒服,又有位可以容纳我哋一袋二袋嘅战利品。先点饮品,洛神花茶和水蜜桃乳酸爆珠,可以话系一个系传统,一个属于创新,虽然唔系第一次食爆珠,但二十蚊有爆珠绝对抵饮。再来台南鲁肉饭,$35好抵食,有半只蛋,睇落碗仔唔大但装到满满咁,大量嘅肉碎舖满喺饭面,好满足,天气冻咗系要有啖饭落肚嘅。台湾郎蚵仔面线都系我必点嘅台式美食,超开心,因为颇大碗,造法都几正宗,蚵仔大大粒,仲有煮得啱啱好嘅猪大肠,加埋香菜,大爱。估唔到喺西区呢个改革咗嘅社区会有咁高水准的台式食店,除咗好似我呢类嘅游客,仲见到有唔少街坊帮衬。