2025-01-04 258 浏览
因为时不时去北角𠮶头做嘢,所以有时就喺𠮶头食埋lunch,而渣华冰室系会经常帮衬既一间。午餐时间约12点9左右去到经常都会有大概十几人既队排住,但好彩条队尚算去得快,大约10至15分钟入得。渣华冰室都系一般茶仔咁有大menu,基本茶仔食物都有,而门口亦有当日午餐餐牌,大约有8至10个餐咁。今日餐牌有招牌既沙嗲牛一丁同蛋牛治(有时蛋牛治系由炸脾沙律代替),都系$55送嘢饮。另外,冬天有枝竹羊腩饭$70,咖喱羊腩饭就贵少少$75。我同同事分别叫咗个沙嗲牛一丁配蛋牛治同枝竹羊腩饭。沙嗲牛丁系俾埋包麻油,沙嗲汁都多,牛肉都够软。另外蛋牛治唔系𠮶种薄薄一层涵𠮶种,系个蛋牛塞满个包入面𠮶种,蛋同牛肉炒得几嫩,蛋仲有啲蛋汁,生熟控制得啱啱好。个枝竹羊腩饭啲羊就煮得够冧,而且份量几多。通常其他餐厅都系俾得三几粒,而哩度系成碟几满咁。除咗羊腩,哩间茶仔啲午餐多数$50至$55,喺北角啲餐厅嚟讲都算几平,而且冻饮唔驶加钱。咁经济实惠,所以咁多人排队。

我同同事分别叫咗个沙嗲牛一丁配蛋牛治同枝竹羊腩饭。

题外话/补充资料: 美中不足系只收现金。枱面无纸巾,要问待应攞。
2025-01-03
  • 枝竹羊腩饭